Vladimír Dlouhý obhájil post prezidenta Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý Zdroj: Anna Vacková, E15

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
4
Fotogalerie

Delegáti Hospodářské komory ČR opět zvolili prezidentem na další tříleté období Vladimíra Dlouhého. V čele komory stojí už šest let. Novými viceprezidenty jsou Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček.

Dlouhý před sněmem řekl, že chce ve své funkci bojovat za zlepšení podnikatelského prostředí. Uvedl také, že ztratil důvěru ve své viceprezidenty Bořivoje Mináře a Irenu Bartoňovou Pálkovou.

Novými viceprezidenty Hospodářské komory se stali Radek Jakubský, Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček. Ve funkcích nahradili Irenu Bartoňovou Pálkovou a neúspěšného kandidáta na prezidenta komory Bořivoje Mináře. Ve funkcích pokračují Zdeněk Pommer a Michal Štefl. 

Bartoňová Pálková se své kandidatury těsně před hlasováním vzdala. „Nejsem schopná spolupracovat s prezidentem komory Vladimírem Dlouhým,“ uvedla.

Minář kandidoval proti Dlouhému. Dostal ale jen 80 hlasů, zatímco Dlouhého podpořilo 171 hlasujících. V kandidátském projevu Minář oznámil, že nebude pokračovat ve funkci v případě, že neuspěje v prezidentské volbě. Kritizoval Dlouhého nominaci na šéfa Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD.

Bartoňová Pálková i Minář spolu s dalším z viceprezidentů Romanem Pommerem na jaře vyzvali Dlouhého, aby kvůli své aktuální kandidatuře do čela Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj rezignoval na vedení komory, protože podle nich ocitá ve střetů zájmů.

„Odmítáme, aby Vladimír Dlouhý vykonával pozici prezidenta Hospodářské komory, když nemůže být silným oponentem vlády, která ho nominovala a podporuje na post v OECD,“ stojí v dřívější výzvě Dlouhému.

Starový prezident komory Dlouhý výzvu už před volbou odmítl s tím, že jej podpořila „drtivá“ většina členů organizace. Slíbil, že pokud bude zvolen do OECD, z čela komory v květnu 2021 odejde.

Dlouhý byl nominován zástupci okresních komor a společenstev. Delegáti vyberou také další členy představenstva a dozorčí rady. Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16 tisíc členů organizovaných ve 124 svazech, asociacích, klastrech a řemeslných ceších. Podnikatelům je k dispozici v 73 městech po celém Česku.

Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16 tisíc členů organizovaných v 60 komorách a 124 svazech, asociacích, klastrech a řemeslných ceších. Podnikatelům je k dispozici v 73 městech po celé ČR.