Vladimír Dlouhý: Pokud budu šéfem OECD, do prezidentských voleb nejspíše nepůjdu

Český ekonom a politik Vladimír Dlouhý je bývalý místopředseda strany ODA a ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 ve vládě Václava Klause. Od května 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.

Český ekonom a politik Vladimír Dlouhý je bývalý místopředseda strany ODA a ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 ve vládě Václava Klause. Od května 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR. Zdroj: CTK

Český ekonom a politik Vladimír Dlouhý je bývalý místopředseda strany ODA a ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 ve vládě Václava Klause. Od května 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.
Český ekonom a politik Vladimír Dlouhý je bývalý místopředseda strany ODA a ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 ve vládě Václava Klause. Od května 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.
3
Fotogalerie

Kandidatura na generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) není ve střetu zájmů s funkcí prezidenta Hospodářské komory, říká její současný šéf Vladimír Dlouhý, kterého na post v čele OECD podporuje i vláda. Pokud by post v OECD získal, na členství v tuzemské profesní komoře rezignuje. Volba vedení Hospodářské komory se uskuteční zítra.

Současný viceprezident komory a váš protikandidát Bořivoj Minář vám vytýká možný konflikt zájmů, protože na pozici v OECD vás podporuje vláda. Skutečně můžete být vůči exekutivě silným oponentem a hájit zájmy firem?

Pokud bych se stal generálním tajemníkem OECD, do června příštího roku bych na funkci v Hospodářské komoře rezignoval. Především věcně a pracovně výkon těchto dvou funkcí slučitelný není. Říkám to otevřeně.

A není pravda, že bych o tom neinformoval kolegy po celé republice. Udělal jsem to už v druhé polovině loňského roku. Na konci ledna jsem pak představenstvu komory oznámil, že mě vláda hodlá navrhnout na šéfa velké mezinárodní ekonomické instituce.

I po právní stránce je kandidatura na oba posty, respektive nominace do OECD, v pořádku?

Máme několik nezávislých posudků od velmi renomovaných právníků včetně člena legislativní rady vlády, že během nominace na funkci v OECD v žádném případě ve střetu zájmů nejsem. Stejně tak ani nominace do OECD nezakládá konflikt v tom smyslu, že bych třeba na podzim a v první polovině příštího roku nebyl schopen dostatečně dobře pracovat jako prezident komory.

Nominace nebude vyžadovat zase tolik času, abych se zodpovědně nemohl výkonu funkce prezidenta HK ČR věnovat. Funkce v komoře všichni vykonáváme ve svém volném čase, přitom podnikáme. Funkci bych se věnoval stejně intenzivně jako dosud.

I kdybyste se věnoval kandidatuře do OECD?

Potenciální cesty do zahraničí se kvůli koronaviru nejméně v polovině případů změní na videokonference, kterých se budu účastnit z Prahy. Ani tento argument tedy neberu. Je to zástupný problém, který někdo otevřel, protože máme v Hospodářské komoře volby.

Pan Minář a další dva viceprezidenti vám už na jaře vytýkali, že jste se některým tématům dostatečně nevěnoval. Nebyl například Svaz průmyslu a dopravy v jednáních s vládou úspěšnější?

S tím naprosto nesouhlasím. Například na prosazení kurzarbeitu jsme pracovali společně. I z různých průzkumů a nejen našich plyne, že doba koronaviru byla hvězdnou hodinou Hospodářské komory. Jsme vnímáni jako ti, kteří byli nejvíce vidět.

Mimochodem od vlády jsme často dostávali velmi negativní reakce, že jsme příliš kritičtí. Takže jednoznačně odmítám, že bych vůči exekutivě nevystupoval dostatečně razantně. Hospodářská komora byla vidět.

Druhá věc je, jestli chceme být v permanentním sporu s vládou a co tím dosáhneme, nebo zda chceme konstruktivní spolupráci. To se samozřejmě netýká koronavirového období, ale já jsem vždy byl pro druhou variantu.

Odhadnete výsledek zítřejšího souboje o vedení Hospodářské komory?

Naučil jsem se, že výsledek voleb, který se týká mě osobně, předem nekomentuji. Nicméně jsem pevně přesvědčen, že nemalou podporu mám. Už na jaře se představenstvo komory drtivou většinou shodlo, že vítá moji kandidaturu do OECD, kterou mi nabídlo ministerstvo zahraničních věcí. Představenstvo mi také dalo plnou důvěru do volebního sněmu. 

Kdyby se vám podařilo stát se šéfem OECD, což je pozice s pětiletým mandátem, ucházel byste se o Pražský hrad? Jako o vhodném kandidátovi pravice se o vás zmínil současný prezident Miloš Zeman.

V tomto okamžiku jsem soustředěný na znovuzvolení do čela Hospodářské komory a případně na podzimní kandidaturu do OECD. Volba českého prezidenta je hodně vzdálená, mám ještě čas na rozmyšlenou. Je ale jasné, že funkce generálního tajemníka OECD, která vyžaduje, aby ten člověk trvale žil v Paříži, asi omezuje snahu ucházet se o úřad prezidenta České republiky.