Vládou slibovaná stamilionová úspora padla. Spojení exportní banky a EGAP je v nedohlednu

Zda a jakým tempem bude probíhat slučování organizací, bude už na příští vládě vzešlé z říjnových voleb.

Zda a jakým tempem bude probíhat slučování organizací, bude už na příští vládě vzešlé z říjnových voleb. Zdroj: Profimedia.cz

Slučování organizací plánovala už předchozí vláda Bohuslava Sobotky, ale záměr ztroskotal na sporech dvou vládních partnerů, když ministerstvo financí tehdy řídil šéf ANO Andrej Babiš a ministerstvo průmyslu a obchodu bylo v gesci ČSSD. Po volbách před čtyřmi lety už měl Andrej Babiš vše ve svých rukou, jenže opět zůstalo jen u slov.
„Vytvořili jsme spoustu organizací jako CzechTourism, CzechTrade, CzechInvest, EGAP i ČEB, ale nemají společnou koncepci. Musí vystupovat v zahraničí jednotně, jejich integrací by mohla vzniknout úspora 130 milionů korun," řekl na konci roku 2018 premiér Andrej Babiš (ANO). 
Vláda sice stihla sestěhovat část domácích i zahraničních kanceláří organizací CzechTourism, CzechTrade a CzechInvest, ale obecně zatím stále fungují odděleně, a to jak vnitřně, tak navenek, tedy z právního hlediska.
Kampaň CzechTourismu pro německy mluvící země.
Internetová reklamní kampaň státní agentury CzechTourism přinesla pražským podnikatelům 140 milionů korun.
6
Fotogalerie

Mnoho let slibované slučování organizací na podporu českého exportu i turismu se opět odkládá. Plán, kterým vláda chtěla ušetřit přes sto milionů korun ročně, zůstal na půli cesty, a jeho dokončení tak bude záviset na vůli té další. Efektivnější řízení organizací CzechTrade, CzechTourism, CzechInvest, EGAP a Česká Exportní banka (ČEB) je nyní v nedohlednu. Podle opozice sloučení institucí nic nebránilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!