Vodra bude o pronájmu gripenů jednat už zítra

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr obrany Alexandr Vondra bude v pátek jednat se svým švédským protějškem o budoucím možném provozování 14 letounů Jas-39 Gripen. Pronájem těchto švédských stíhaček, které nyní mají k dispozici čeští piloti, podle dosavadní smlouvy skončí v roce 2015. Vláda ve středu rozhodla, že se nadzvukového letectva nevzdá.

„Vláda mě pověřila jednáním se švédskou stranou. Není důvod čekat, proto jsme si se švédským ministrem obrany domluvili první jednání na zítra (pátek),“ sdělil dnes novinářům Vondra. Podle dostupných informací se úřad Alexandra Vondry inspiroval postupem sousedního Maďarska, které si švédské stíhačky v minulosti rovněž pronajalo.

Oba ministři se v Bruselu účastní dvoudenního zasedání s kolegy ze zemí Severoatlantické aliance (NATO) a států, které se podílejí na mezinárodním vojenském výsadku v Afghánistánu.

Definitivní rozhodnutí o tom, jak stíhačky pro české vojenské piloty zajistit, ale podle úterního prohlášení premiéra Petra Nečase vláda odložila na dobu, kdy se zlepší ekonomická situace. Se Švédy by měl Vondra jednat o možnostech „překlenovacího řešení“ dalším provozováním 14 letounů Jas-39 Gripen.

Maďarsko se minulý měsíc dohodlo se Švédskem o prodloužení pronájmu gripenů až do roku 2026. Smlouvu se společností Saab podepsal maďarský zástupce tamního ministerstva obrany, který zodpovídá za zbrojní projekty. Cena zatím zveřejněna nebyla. Maďarský parlament požaduje po vládě, aby smlouvy odtajnila. Švédská strana trvá na tom, aby dokument zůstal utajený, je ale ochotna o dalším postupu jednat.