Vojáci a policisté chystají manévry u hranic s Rakouskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Společného cvičení armády a policie na ochranu hranic před migrací se zúčastní 500 policistů a 300 vojáků. O přesném termínu ještě nebylo rozhodnuto. Po společné schůzce zástupců policie a armády to sdělila tisková mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková.

Úkolem cvičení je podle ní vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny. „O termínu se prozatím nerozhodlo, plánuje se na konec měsíce září,“ uvedla mluvčí. Půjde o jednodenní cvičení na hranici s Rakouskem, která je dlouhá více než 460 km a jsou na ní dvě desítky hraničních přechodů. Policisté a vojáci si vyzkouší, jestli jsou na případné znovuzavedení kontrol připraveni. „Mimo jiné budeme zkoušet i systém velení a spojení,“ poznamenal policejní prezident Tomáš Tuhý. Další jednání o cvičení podle něj budou pokračovat.

„Ke cvičení bude vyčleněno do 300 vojáků. Součástí bude přesun vyčleněných sil a prostředků do určených prostorů a praktická součinnost při plnění úkolů k pokrytí státní hranice pod řízením Policie České republiky,“ dodal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Ministr obrany Martin Stropnický již dříve řekl, že armáda by mohla nasadit techniku včetně vrtulníku, průzkumného letadla, vozidel Iveco s detekční technologií nebo noční vidění Klára. Přesné místo konání cvičení by mělo být oznámeno až v době konání, aby nebyli varováni převáděči.

Za prvních sedm měsíců letoška vzrostla migrace v Česku o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku. Evropská komise navrhuje běžence do členských zemí EU rozdělit na základě povinných kvót, což Česko a další země unie odmítají. O povinných kvótách budou v úterý v Bruselu jednat ministři vnitra EU.