Vondráček: Nečekal jsem, že virus společnost tak rozdělí. Bojím se, že i kvůli kampaním bude hůř

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Předseda Senátu Miloš Vystrčil zdůraznil i význam očkování.
2
Fotogalerie

S novoročním projevem vystoupili představitelé obou komor Parlamentu. Miloš Vystrčil, předseda Senátu, uvedl, že Česko na jaře s koronavirem vyhrálo první bitvu, na podzim vláda zaspala. Důsledkem je pochybování o vládních opatřeních, dodal Vystrčil. Radek Vondráček hovořil o stavu společnosti. „Nečekal jsem, že ji virus tak rozdělí," přiznal předseda Sněmovny. 

Vystrčil vybídl k solidaritě a spolupráci nejen v boji koronavirem. Opatření by měla být koncepčnější a předvídatelnější, aby se důvěra v ně obnovila.

Předseda horní komory se kromě pandemie koronaviru věnoval i geopolitice. „Naši svobodu, prosperitu a bezpečnost nám závidí prakticky celý svět. Navíc sám za sebe mluví fakt, že polovina z deseti nejvyspělejších zemí světa jsou členy Evropské unii. Přemýšlejme proto více o naší roli v EU,“ uvedl Vystrčil.

Češi by se podle něj neměli nechat rozeštvat a podléhat dezinformacím a populistům. Za cestu ke svobodě označil očkování. Zároveň poděkoval všem, kteří se na zvládání pandemie podílejí, vyjádřil lítost nad ztracenými životy a připomněl existenční či sociální problémy statisíců obyvatel.

Podotkl, že se vláda při svých krocích chovala tak, jak si lidé přáli. V těžkých chvílích se podle něj pozná, kdo není pouhý populista, ale skutečný politik, který je na sebe ochoten vzít odpovědnost i za cenu hrozící ztráty popularity. Vyzval vládu, aby se více soustředila na předvídatelnost svých kroků.

Radek Vondráček se věnoval výhradně situaci v České republice. Obává se, že blížící se volební kampaně přinesou spolu s epidemií další štěpení a vlnu nenávisti.

Hned v úvodu si předseda Sněmovny sejmul roušku. Mínil to jako nakročení do nového roku a jako vyjádření naděje, že se v novém roce podaří epidemii porazit. "Pokud bych měl nějak stručně charakterizovat loňský nelehký rok, použil bych slova, že nám ukázal, jací jsme. Jaký jsme národ, jaký je náš stát, jaký je každý z nás. Jsem si jist, že jsme ze sebe dali mnohem více toho lepšího," ujistil.

Značnou část svého projevu věnoval epidemii. "Covidová statistika jsou jen čísla. Za nimi jsou však konkrétní lidé, jejich životní příběhy, jejich jména, jejich tváře. Tváře lidí, kteří mohli žít, nebýt epidemie," poznamenal.

Vyzval proto občany, aby se nechali očkovat. "Všechny vás pak prosím, až budete mít možnost, dejte se očkovat. A do té doby se snažte chránit sebe i své okolí, jak jen to půjde. Nic nyní nemůže být teď důležitějšího než přežít. Vše ostatní jde napravit," apeloval.

V projevu se zastal i malých a středních podnikatelů. "Oni jsou přitom, jak se říká, solí hospodářství. Pokud padnou oni, do potíží se dostane sociální systém a problémy se přelijí i do velkých firem," varoval. Vyzval občany, aby podporovali domácí firmy.

Novoroční projevy parlamentních předsedů jsou reakcí na to, že prezident Miloš Zeman nahradil proslovy hlavy státu na počátku roku vánočním poselstvím, které se vysílá 26. prosince. Dnes večer má ještě pronést projev předseda vlády Andrej Babiš.