VV chtějí kvůli projektu IZIP odvolání Horáka a Šnajdra

Pavel Horák

Pavel Horák Zdroj: mediafax

Věci veřejné podají trestní oznámení na členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kteří se podíleli na prosazení projektu IZIP a zároveň byli akcionáři nebo společníky projektu. Oznámil to předseda VV Radek John. Předsednictvo zároveň uložilo svým členům správní rady VZP, aby navrhli odvolání předsedy správní rady Marka Šnajdra (ODS) i ředitele pojišťovny Pavla Horáka.

Podáním trestního oznámení předsednictvo VV pověřilo místopředsedu strany pro boj s korupcí Tomáše Jarolíma. Oznámení bude podle předsedy Johna mířit i na případné další osoby zodpovědné za současný stav projektu IZIP. O jaké lidi se bude jednat, dnes Jarolím odmítl říci s tím, že jejich jména případně zveřejní po podání trestního oznámení na konci příštího týdne.

VZP nyní pořídila 46 procent akcií IZIP, celkem jich tak má 51 procent. Koupi schválila správní rada pojišťovny. Zbylých 49 procent cenných papírů drží neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na niž své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři. Oba politici byli před lety ve sněmovním zdravotním výboru, který o projektu tehdy rozhodoval. Cabrnoch byl i členem správní rady VZP.

IZIP podle Johna hospodaří výlučně s penězi daňových poplatníků, neboť jejím jediným klientem je VZP. „Ze společnosti jsou systematicky vyváděny finanční prostředky formou nákupu služeb,“ uvedl John. Peníze podle něj míří ke spřízněným osobám. Dodal, že audit nyní prokázal, že společnost IZIP „je de facto prázdnou schránkou, které náleží práva k patentu a určitá práva k softwaru“.

Podle informací médií z auditu ale vyplynulo, že se autorská práva převedla na jinou firmu. Desítky milionů korun prý končí u společností, jež s knížkami nemají nic společného. Podle mluvčího IZIP Marka Kuřiny je hospodaření projektu naprosto v pořádku a práva k patentu systému IZIP jsou výhradním majetkem společnosti. Horák v pondělí na tiskové konferenci ukázal písemné ujištění firmy IZIP, že se k akciím autorská práva vážou.