VV hledají Dobešova nástupce i mezi nestraníky

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Za nejvážnější kandidáty na uvolněný post ministra školství zatím platí členové Věcí veřejných (VV) Dagmar Navrátilová, Jana Drastichová a Milan Šťovíček. Je ale možné, že VV nakonec zvolí nestranického kandidáta z řad respektovaných odborníků, sdělily dnes ČTK zdroje z nejmenší vládní strany. Žádná rozsáhlejší vládní "rošáda", při níž by si strany vyměnily některá ministerstva, se prý nechystá.

„Podle koaliční smlouvy má tento resort na starosti a ve své odpovědnosti strana Věci veřejné, takže budu o obsazení tohoto resortu jednat s představiteli této koaliční strany,“ řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS).

Ministr školství Dobeš na středečním jednání vlády oznámil úmysl rezignovat na svou funkci, protože nesouhlasí s dalšími vládními škrty ve svém rozpočtu. Nejmenší koaliční strana dnes začala jednat o jeho nástupci. „Nebudu hodnotit jednotlivá jména, v pohybu je několik jmen a budeme o tom jednat,“ řekl novinářům premiér.

Zdroje obeznámené s dnešním jednáním uvnitř strany uvádějí, že se VV možná nakonec přikloní k variantě výběru nestranického kandidáta. „Měl by to být respektovaný odborník, proti kterému nebude nikdo mít co namítnout, který bude mít nějakou vážnost, a když něco řekne, tak bude pravděpodobné, že to prosadí,“ řekl jeden ze zdrojů.

Podle dalšího zdroje může být nevýhodou kandidátů z řad členů strany, že sice rozumějí školství, ale nejsou připraveni stanout v čele ministerstva školství, které je zatíženo rozpočtovými škrty i odporem akademiků k reformě vysokých škol. „Ministr musí být kromě odborníka na školství i politik a manažer,“ uvedl zdroj. Zvažovaní kandidáti VV prý takové vlastnosti zřejmě nemají. „Ministr by také měl dopředu mít vytvořen tým lidí, kteří s ním do čela resortu přijdou, na což tito lidé nemají čas,“ dodal.

Možní nástupci Josefa Dobeše:

Jana DrastichováJana Drastichová|wikimedia.orgJana Drastichová ( 35 let): poslankyně za Moravskoslezský kraj (od května 2010). Vystudovala Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity a poté začala učit na základní škole. Ve sněmovně je místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru a členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je předsedkyní VV v Moravskoslezském kraji.

Dagmar NavrátilováDagmar Navrátilová|wikimedia.orgDagmar Navrátilová ( 45 let): místopředsedkyně VV (od května 2011), členka Poslanecké sněmovny (od května 2010). Rodačka z Olomouce vystudovala filozofickou fakultu tamní Univerzity Palackého, obor učitelství českého a německého jazyka. Deset let učila na gymnáziu, od roku 2001 působila jako překladatelka a tlumočnice. Ve sněmovně je místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a členkou výboru pro sociální politiku. Od roku 2010 je předsedkyní VV v Olomouci, od loňského září je místopředsedkyní krajské rady VV v Olomouckém kraji. Loni v květnu neúspěšně kandidovala na post předsedkyně strany. Je vdaná, má tři děti. Podle zdrojů z VV svou možnou nominací na post ministryně „nebyla zrovna nadšena“.

Milan ŠťovíčekMilan Šťovíček|wikimedia.orgMilan Šťovíček (54 let): poslanec (od května 2010), místopředseda VV (od května 2011), starosta Litvínova. Po maturitě pracoval v okresním muzeu jako zoolog. Poté vystudoval pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor biologie - pedagogika, a začal učit na základní škole v Meziboří u Litvínova, kde se v roce 1990 stal ředitelem. Později byl jmenován ředitelem Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí, Scholy - Humanitas. V roce 2003 byl zvolen litvínovským místostarostou a po volbách v roce 2006 starostou města. Byl členem ODS. V roce 2009 byl z funkce starosty odvolán a poté vystoupil i z ODS. Po komunálních volbách v roce 2010 již jako člen VV usedl opět do křesla starosty Litvínova. V Poslanecké sněmovně je předsedou výboru pro životní prostředí.