VV mají na školství dva kandidáty. Favoritem je Nantl

Jiří Nantl

Jiří Nantl Zdroj: ctk/Michal Kamaryt

Věci veřejné mají dva kandidáty na ministra školství, vedle náměstka Jiřího Nantla (nestraník) i člena Věcí veřejných, který již dříve na ministerstvu působil. Po jednání rady nejmenší vládní strany to uvedla vicepremiérka Karolína Peake. Server Týden.cz píše o Nantlovi už jako o novém ministrovi školství, kterého na funkci doporučilo širší vedení VV, jméno nového ministra chtějí však VV sdělit do konce týdne nejprve premiérovi.

Poslanci VV Milan Šťovíček a Dagmar Navrátilová funkci nechtějí. Návrh na nástupce odstoupivšího Josefa Dobeše chce strana premiérovi Petru Nečasovi předložit do konce týdne.

S Nantlem širší vedení strany dnes diskutovalo zhruba hodinu. S druhým kandidátem zatím špičky VV nemluvily. „Dnes jsme si vyslechli jednoho horkého kandidáta, což byl náměstek Nantl,“ uvedla Peake. Podle ní jde o specialistu na vysokoškolské vzdělávání, s jehož vizí se rada „velmi podrobně seznámila“. Objevilo se podle ní ještě jedno jméno člena strany, který dříve na ministerstvu působil a s nímž by se rada VV také ráda setkala. Podle Peake mají oba kandidáti svá proti i proti. Média spekulují o možnosti, že by ministerstvo mohl vést poradce VV, politolog Jan Kubáček, ten však na ministerstvu podle dostupných informací nepůsobil.

Nantl uvedl, že VV dnes představil svoji vizi fungování ministerstva. Pokud funkci přijme, chce mít mandát pro systémové změny. Nechce prý být pouze „udržovačem“ současného fungování úřadu. „Teď je míč na straně VV,“ uvedl.

„Hlavně chceme, aby na ministerstvu školství byl odborník, který zná ten provoz, tu práci, aby neměl týdny na rozkoukávání se, aby dotáhl tu věc týkající se evropských fondů,“ řekl k výběru předseda VV Radek John. Nantl je podle něj skvělý odborník. VV přitom hledají v první řadě právě odborníka.

Jméno Dobešova nástupce hodlá strana podle Johna nejprve sdělit premiérovi, prostor k tomu bude na středečním jednání koaličních lídrů. Druhého kandidáta má nicméně vyslechnout výkonná rada VV až ve čtvrtek. Pak se s nominovanou osobností seznámí grémium VV s tím, že nový ministr školství by měl mít silný mandát.

Navrátilová před zasedáním mezi uchazeči o post ministra školství zmínila kromě Nantla právě politologa Kubáčka. Kubáček ráno také do sídla VV ve Štefánikově ulici přišel. Později Navrátilová novinářům řekla, že sama o funkci neusiluje, protože VV hledají přednostně manažerský typ. Osobnost, která by se ujala řízení úřadu jako krizový manažer.

Jméno druhého kandidáta nechtěla Navrátilová prozradit. „Je to taktéž člověk, který školství dělal a rozumí mu,“ uvedla. Ministr podle ní musí být loajální a je jedno, jestli to bude straník, nebo ne. Jako nestraník by Nantl musel „přistoupit na jistá pravidla hry“. „Měl by ctít program VV a věci, které chceme prosazovat. Tuhle loajalitu on přislíbil,“ dodala.