VV: Posilte rozpočty našich ministerstev, jinak nepodpoříme rozpočet

Radek John

Radek John Zdroj: ctk

Ministři Věcí veřejných (VV) nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2012, pokud se v něm nenavýší finance pro některé rezorty, zvláště pro dopravu, vnitro a spravedlnost. Předseda VV Radek John to dnes řekl v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že nechce aby se jen škrtalo.

Na dotaz, jestli mají VV představu o určité hranici, pod kterou již ministřiu nemohou jít, John řekl, že VV již nebudou dávat žádná ultimáta. Strana by si ale určitě přála navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 11 miliard korun, ministerstva vnitra o necelou miliardu korun a spravedlnosti také o miliardu korun.

„Nedá se jenom škrtat, to je úplný nesmysl,“ vysvětlil předseda. Pro Věci veřejné je podle něj prioritou boj proti korupci a výstavba infrastruktury.

Deficit veřejných rozpočtů by měl v příštím roce činit 3,5 procenta HDP. Plánovaný schodek je o 30 miliard korun nižší než v roce 2011. Celkové výdaje mají být 1,189 bilionu korun, příjmy v objemu 1,084 bilionu korun. Příjmy se oproti letošnímu roku zvýší přibližně o 29 miliard korun a výdaje naopak klesnou o jednu miliardu korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připouští možnost přesunu financí mezi jednotlivými kapitolami, nesmí se však podle něj zvýšit schodek rozpočtu nad 105 miliard korun.

Policii můžou do dvou let chybět peníze na platy 7000 lidí

Při snížení rozpočtu ministerstva vnitra v roce 2013 o šest miliard korun a v roce 2014 o devět miliard korun nebudou peníze na platy sedmi tisíc policistů, řekl John s tím, že policie by pak zkolabovala.

„To už nebude žádná policie,“ řekl John a dodal, že zajistil, aby se za jeho panování nad rezortem rozpočet nesnižoval. Podle něj by tak nebylo na platy sedm tisíc policistů, a protože platí služební zákon, který nedovoluje policisty propouštět, policie by zkolabovala. „Jeden rok může být těžký, ale pak musí být světlo na konci tunelu a ne další propad,“ dodal. Předseda VV si dokáže představit, že by v České republice pracovalo 40 tisíc policistů, ale ne méně.

Ministr vnitra Jan Kubice však se rozpočtu na roky 2013 a 2014 neobává, protože vychází zatím pouze z prognóz ministerstva financí ohledně výběru daní.