VV vládu zatím neopouští, ještě se rozhodly vyjednávat

Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: CTK

Poslanecký klub Věcí veřejných dnes večer odhlasoval, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení požadavků nejmenší vládní strany. Až pokud by jednání zkrachovala, ministři podají demise, řekl novinářům předseda VV Radek John po jednání výkonné rady a poslaneckého klubu. Otevřela se tak cesta k zachování koalice potom, co v úterý VV hrozily odchodem svých ministrů. Postoj ODS a TOP 09 John už před jednáním označil za vstřícný a nadějný.

Občanští demokraté dali VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Nabídli revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. První kolo jednání zástupců ODS a VV se odehraje ve čtvrtek ve 13:00 na úřadu vlády. ODS nechce přistoupit na menšinovou vládu, trvá na bezpečné většině ve sněmovně. John uvedl, že vyjednávat budou za každou stranu čtyři politici. „Jednání budou velmi složitá. Vypadá to, že to je jednoduché, ďábel bude ale ukrytý v detailu,“ uvedl.

VV v úterý večer avizovaly, že jejich ministři dnes podají demisi, která bude platná k 1. květnu. Dnes ale John od plánu ustoupil, údajně na přání Nečase, který chtěl jednat jedině před podáním demisí. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ráno oznámil, že demisi nepodá, neboť nechce vyhrocovat politickou krizi. Vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake podání demise zatím odložila s tím, že ji případně osobně dá Nečasovi. Klub večer podle Johna předání demisí neřešil. „To pro nás není důležité, celá ta akce byla kvůli jednání. Cíle bylo dosaženo, čili na základě výsledku jednání budou, nebo nebudou. Ale rozhodně nebudou před jednáním,“ řekl předseda VV.

Jeho prohlášení z rána, že bude mít demise v ruce, bylo podle něj chybou propagačního oddělení VV.

Poslanecký klub se podle něj shodl, že zhatit jednání v koalici tím, že by ministři odevzdali demise, by nebylo správné. Poslanci chtějí, aby grémium dodatečně schválilo mandát pro vyjednávací tým. V tomto týdnu už se nicméně širší vedení strany nesejde.

Po demisi ministrů nejhlasitěji volal místopředseda VV Tomáš Jarolím. Pokud VV z vlády neodejdou, chce rezignovat na svou funkci. Dnes večer ale na jeho záměr nedošlo. Oznámil, že se vyjádří ve čtvrtek.