Vyhledávač letenek Kiwi je nejrychleji rostoucí technologickou firmou střední Evropy

Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý. Zdroj: ČTK

Zoot, ilustrační foto
Zoot
Poradenská společnost Deloitte.
4
Fotogalerie

Český prodejce letenek Kiwi.com zvítězil v letošním žebříčku Deloitte Technology Fast 50. Tuzemský výrobce 3D tiskáren Prusa Research navíc obsadil třetí příčku.

V soutěži se srovnávaly firmy z 11 zemí střední a východní Evropy. Bodovaly mezi nimi i další české společnosti. Na 14. místě se umístil vývojář mobilních aplikací, společnost STRV. Příčku pod ní skončil webový prodejce oděvů ZOOT. Ten navíc vyhrál kategorii Velká pětka, která je určena pro větší firmy. Do padesátky nejrychleji rostoucích podniků se vešel ještě další český vývojář mobilních aplikací Inventi Solution.

„Letošní ročník patří z hlediska umístění českých společností k nejúspěšnějším. Česká firma už sice v minulosti vyhrála, například v roce 2015 Simplity, vítěze hned ve dvou kategoriích však Česko ještě nemělo,“ připomíná Jiří Sauer, ředitel žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE v České republice.

Žebříček porovnává růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období od roku 2013 až do loňska. Průměrné tempo růstu firem bylo rekordních 1 127 procent. Vítěz Kiwi.com si připsal dokonce růst přes sedm tisíc procent.

„Za úspěchem stojí příznivé podmínky nejen na středoevropském trhu, ale i rychlé nasazení těch nejlepších technologií v kombinaci s vytvořením produktu či služby, které přispěly k rozmachu daného odvětví. Firmy se i podstatně lépe dokázaly přizpůsobit potřebám svých zákazníků,“ říká k úspěchu českých podniků Senta Čermáková, ředitelka pro strategické projekty a vedoucí projektu Deloitte Startups.