Výhrady socialistů k finanční ústavě trvají

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Poslanci vyřadili z probíhající květnové schůze dolní komory parlamentu zákon rozpočtové odpovědnosti, který má zamezit zadlužování státu. Vrátit se k němu mají v červnu. Zda do té doby koalice sežene potřebnou třípětinovou většinu nutnou k přijetí této ústavní změny, není jasné. ČSSD k ní má nadále výhrady.

„Není možné hlasování o finanční ústavě vnímat izolovaně od ostatních kroků, kterými vláda destabilizuje veřejné rozpočty v České republice. Zejména není možné oddělit návrhy na výrazné snížení příjmů státu od snahy znemožnit budoucí vládě vyšší výdaje,“ uvedl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Dodal, že například navrhovaným zrušením daně z dividend může stát přijít o devět miliard korun ročně.

Koalice už socialistům ustoupila. Rozpočtový výbor koncem minulého týdne podpořil jejich požadavek, aby se proti původní předloze zvýšila hranice pásem takzvané dluhové brzdy o pět, v jednom případě o sedm procentních bodů. Podle těchto pásem by pak příští kabinet měl přijímat zákonem stanovená opatření proti rozpočtovému schodku.

Finanční ústava zatím prošla prvním čtením, vedení sociální demokracie o ní ještě bude debatovat. Současnou podobu zákona kritizují i opoziční Věci veřejné. Podle nich by už napříště nebylo možné daně snižovat, ale pouze zvyšovat.

Bohuslav Sobotka: Žádný populistický program si nemůžeme dovolit