Výrobce Bohemia Chips zmodernizuje linku za více než deset milionů korun

Strážnické brambůrky

Strážnické brambůrky Zdroj: Michael Tomes, E15

Strážnické brambůrky
Strážnické brambůrky
Strážnické brambůrky
Strážnické brambůrky
Strážnické brambůrky
9
Fotogalerie

Společnost Intersnack, která v továrně v Choustníku denně vyrobí 50 tun chipsů, zmodernizuje za 10,4 milionu korun jednu ze tří výrobních linek. Firma snižuje slanost zboží, nyní koření na 1,6 procenta soli, řekl ředitel továrny Miloš Cikrt. V Choustníku pracuje 120 lidí, známou značkou firmy je Bohemia Chips.

Na přelomu roku investuje společnost 400 tisíc eur (asi 10,4 milionu korun) do menší linky, na které se chipsy koření až těsně před baličkou a lze tak dělat až šest různých výrobků naráz. Loni takto zmodernizovali největší linku. Dosud, když se výrobky kořenily za fritézou, tedy velké množství naráz, a potom se rozváděly k balení na jednotlivé stroje, se musel stroj při každé změně koření zastavit a vyčistit.

"Teď máme nad každým balicím strojem malý bubínek, který koření individuálně, můžeme dělat až šest různých koření souběžně. Fritézu zastavujeme většinou jen jednou týdně, když měníme řez. Je to velká úspora jak v odpadu, tak ve flexibilitě. Výsledky jsou lepší, než jsme čekali, proto budeme dělat totéž na menší lince," řekl Cikrt. Úsporu přinesla také izolace boxů v bramborárně, šetří se energie a lze chladit na přesnou teplotu.

V Choustníku denně vyrobí zhruba 500 tisíc sáčků, rekord byl 60 tun. Výroba jednoho balíčku trvá 30 minut. Smaží se při 150 stupních Celsia. Bohemia Chips tvoří 50 procent značkové výroby.

Intersnack podle marketingového manažera Ondřeje Širokého má podíl na trhu v chipsech 32,3 procenta. Pro značku Bohemia polovinu brambor dodávají zemědělské podniky, 34,3 procenta obchodní společnosti, 16,3 procenta soukromí farmáři. Nejvíc, 41 procent brambor, je z Vysočiny, necelá třetina z jižních Čech. Asi 80 procent brambor je z České republiky.

Továrna ročně spotřebuje 45 tisíc tun brambor. Má sklad na osm tisíc tun, dalších 13 tisíc  tun je v pronajatých skladech, 12 tisíc tun skladují dodavatelé a stejné množství firma zpracuje rovnou z pole.

Jádro zaměstnanců v Choustníku je stabilní. "Výhoda je, že jsme na vesnici, je tady množina lidí, kteří bydlí v obci a kolem, máme autobusy, kterými je svážíme na směny," řekl Cikrt. Platy všem z výroby se výrazněji zvyšovaly loni v dubnu, řekla za firmu Markéta Baráková. O kolik to bylo, neuvedla.

Intersnack se loni dostal do zisku 24,3 milionu korun po předloňské ztrátě 59 milionů Kč. Tržby meziročně vzrostly téměř o tři procenta na 1,37 miliardy korun. V ČR loni Intersnack zaměstnával 319 lidí. Firma je v ČR od roku 1993, výroba brambůrek začala v tehdejším Československu v roce 1982 pod zemědělským družstvem, tehdy se chipsy Bohemia poprvé objevily na agrosalonu Země živitelka.