Wagenknecht na financích definitivně končí: Funkci s řidičem nechci

Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht Zdroj: ctk

První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht s konečnou platností nepřijme nabídku Andreje Babiše stát se jeho politickým náměstkem. S ministrem financí se už ani nebude scházet a probírat jiné varianty spolupráce. Serveru E15.cz to řekl Wagenknecht, který z ministerstva odchází k 26. červnu. „Jak jsem již řekl, pozice politického náměstka je pro mě neakceptovatelná. Je to formální funkce s řidičem a o to nestojím. Jsem odborník a nikdy jsem nebyl členem politické strany,“ uvedl.

Wagenknechta si přivedl na ministerstvo Andrej Babiš hned po volbách. Dal mu na starosti finanční řízení a audit. Babiš jej odvolal minulý týden bez udání důvodu a nabídl mu post politického náměstka, který prezentoval jako povýšení. Odvolat Wagenknechta stihl tedy ještě před tím, než začne od příštího měsíce platit služební zákon, který odvolání odborných náměstků ztíží.

„Zvažuji nějaké pracovní nabídky, teď si ale každopádně dám dovolenou,“ odpověděl Wagenknecht na otázku své budoucnosti. Každopádně své zhruba rok půl trvající úřadování na ministerstvu nepovažuje za ztracený čas.

Zvažuji nějaké pracovní nabídky, teď si ale každopádně dám dovolenou

„Prioritní pro mě je a bude prosadit zákon o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě a doufám, že práce na něm s mým odchodem neskončí,“ dodal. Do finální podoby se mu podařilo dotáhnout centrální nákupy státu a tzv. Open data, prostřednictvím kterých otevřel ministerstvo veřejné kontrole.

V poslední době na sebe poutal Wagenknecht pozornost především audity čerpání evropských dotací, které si objednala Evropská komise. Audit nákupu zdravotnických přístrojů v nemocnicích, který vyvolal protesty jejich ředitelů, Evropská komise přijala, udělila korekci a následně uvolnila čerpání prostředků.

Stejně Brusel akceptoval velmi kritický nález kontroly monitorovacího dotačního systému MS2014+, který ministerstvo pro místní rozvoj z gesce ANO označilo za neprofesionální a spekulativní. Auditoři, které řídil Wagenknecht, dostali z Bruselu ještě před jeho odvoláním zadání provést dalších 15 auditů IT projektů.