Z odstranění cel s Ukrajinou bude Česko profitovat, tvrdí vláda

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Po pátečním podepsání ekonomické části asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou a odstranění většiny celních bariér mezi oběma stranami by se celní náklady českých exportérů při vývozu na Ukrajinu měly snížit o zhruba 450 milionů korun ročně. Český export by podle ní měl vzrůst o miliardu korun za rok a česká ekonomika si dlouhodobě přijde na dvě miliardy korun ročně.

Vyplývá to z analýzy české vlády. Dokument připomíná, že Česká republika je pátým největším vývozem na Ukrajinu z celé Evropské unie a šestým největším dovozcem.

„Po plné implementaci dohody by mělo dojít ke snížení celních nákladů českých exportérů ve výši zhruba 450 milionů korun ročně,“ konstatuje analýza. Český rozpočet podle propočtů Generálního ředitelství cel na ušlém clu přijde zhruba o 13 milionů korun.

Vývoz České republiky by jen na základě změn v úrovni cel měl vzrůst o jednu miliardu korun za rok, uvádí analýza. Dopady dohody s Ukrajinou jsou podle ní z makroekonomického hlediska omezené, a to především z důvodu již existujících obchodních dohod mezi Evropskou unii a východoevropskou zemí, které stanovují relativně nízké celní sazby.

HDP vzroste o dvě miliardy

Díky odstranění i dalších bariér spojených s vývozem by si čeští exportéři na Ukrajinu podle analýzy vlády mohli dodatečně přijít na 900 milionů korun ročně. U ukrajinských vývozců to má být 1,2 miliardy korun.

Celkově mají unijní dohody s Ukrajinou přispět české ekonomice k dlouhodobému navýšení hrubého domácího produktu o dvě miliardy korun ročně, což odpovídá 0,05 procenta, a vytvoření zhruba 1700 míst. Mnohem zásadnější přínos budou mít pro ukrajinské hospodářství, kde by HDP mělo vzrůst o 5,3 procenta a vznikne 800 tisíc pracovních míst, tvrdí dokument. Kromě Ukrajiny podepíší v pátek na summitu EU v Bruselu asociační dohodu s unií také Gruzie a Moldavsko.