Za hanobení prezidenta až rok vězení, navrhují poslanci v čele s komunistou

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Miloš Zeman ve všeobecné rozpravě na 71. zasedání Valného shromáždění OSN
Český prezident Miloš Zeman při projevu v OSN
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman (archivní foto)
Prezident Miloš Zeman k dělníkům nepromluví
14
Fotogalerie

Skupina šesti desítek poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky. Za jeho spáchání by lidem hrozilo až roční vězení. Předlohu podepsali zákonodárci vládních ČSSD a ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. Podle pravice jde o návrat ke komunistické ochraně papalášů.

"Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," znělo by nové ustanovení.

Předkladatelé novely chtějí doplnit také přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

"Díky této novele trestního práva a práva přestupkového by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám," napsali autoři v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) v důvodové zprávě. Jsou přesvědčeni o preventivním účinku navrhovaného trestného činu a přestupku a tvrdí také, že postihy by nebyly nijak "drakonické", ale měly by spíše "výchovný charakter".

Podpisy napříč sněmovnou

Za ČSSD novelu podepsali například Vítězslav Jandák, Jaroslav Foldyna, Stanislav Huml, Jaroslav Zavadil a Marie Benešová, za hnutí ANO Bronislav Schwarz, Jana Lorencová, Zdeněk Soukup a Stanislav Berkovec. Z KSČM připojili podpis i její předseda Vojtěch Filip a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Úsvit reprezentuje mimo jiné předseda jeho frakce Marek Černoch.

Ochrana hlavy státu byla v právním systému už za první republiky, popisují autoři novely. Za socialismu bylo hanobení republiky a jejích představitelů trestným činem až s dvouletou sazbou odnětí svobody. V 90. letech ale byly tyto skutky z trestního řádu vypuštěny.

Autoři novely: jsme svědky urážek hlavy státu

"V současné době jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí. Proto je třeba onu již zmiňovanou a přetrženou kontinuitu ochrany prezidenta republiky v rovině práva veřejného opět do právního řádu začlenit," stojí dále ve zdůvodnění.

Předkladatelé poukazují taky na nizozemský příklad - platnost zákona z 19. století o urážce majestátu. "Například dne 14. července 2016 uložil nizozemský soud vězení v délce 30 dní pisateli hanobného článku na facebooku na adresu královské rodiny.

Obdobně chrání zákony v jiných evropských zemích jak představitele monarchií, tak prezidenty či ústavní činitele," píše se v důvodové zprávě.

Pravice: Je to návrat k ochraně papalášů

Poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN) uvedl, že předkladatelé si zřejmě myslí, že úctu lze vynutit zákony. "Mýlí se. Prezidentství nejvíce poškozuje sám Miloš Zeman, který lže, zneužívá svoje pravomoci ke mstě a ponižuje český národ před mocnými," uvedl. Zeman by podle Farského udělal rozumný státnický krok, kdyby se proti "nesmyslnému normalizačnímu návrhu postavil".

Neschválení novely je ve vlastním zájmu Zemana i podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. "On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na twitteru.

Poslanec ODS Marek Benda soudí, že předkladatelé se předlohou přihlásili k Zemanovi ve smyslu přísahy věrnosti, jiný praktický význam novela nemá. Návrat "archaického" ustanovení do zákona by Benda nepodpořil. Poukazuje na to, že existuje obecný trestný čin pomluvy. "A abychom z toho speciálně vytahovali prezidenta republiky, pokládám za úplný omyl, poznamenal Benda.

Patragraf zrušil Ústavní soud

Skutečnost, že prezidenta nechrání speciální paragrafy, mu zajistí vážnost spíš než vyhrožování vězením, reagoval na návrh ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něj není novela kodexu potřebná.

"Zvláštní ochrana hlavy státu před verbálními útoky je spíše historický přežitek, který dnes nezavádějí ani jiné země. Když tento paragraf Ústavní soud v roce 1994 rušil, řekl, že prezidenta chrání zákony před urážkou a pomluvou stejně jako jakéhokoliv jiného občana republiky. Nevidím důvod to měnit," uvedl ministr.