Za vybraného lékaře si lidé mohou připlatit od června

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo ceník, v něm stanovilo ceny od pěti do patnácti tisíc korun. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj zřejmě největší zájem bude o připlácení na porodníky. Už teď je v porodnicích připlácení časté, ceníkem dostane jasná pravidla.

Legislativní náměstek Martin Plíšek řekl, že ceník bude součástí metodického pokynu pro nemocnice, vymezí platby za služby nehrazené ze zdravotního pojištění, což je například i výběr lékaře. Informace uvedl server lidovky.cz.

Metodický pokyn vydá ministerstvo do dvou týdnů, musí jen dokončit administrativní proceduru, řekl Sršeň. Ceník měl být hotový už v březnu, zdržení vzniklo kvůli pochybnostem právníků. Připlácení za výběr lékaře je podle kritiků na hraně současného zákona. Prý je možná i protiprávní, protože tím budou omezeni neplatící pacienti.

Ministerstvo současně se stanovením cen trvá na tom, že pacient, který si připlatí, nesmí předběhnout na operaci toho, který si nepřiplatil a léčení nezbytně potřebuje.

Možnosti výběru lékaře budou pro pacienty omezeny kapacitami pracoviště, nesmí být překročeno únosné zatížení lékařů. Nemocnice bude muset ceník vyvěsit, měl by obsahovat jména lékařů, kteří mohou daný zákrok provádět. Některé nemocnice už sdělily, že výběr lékaře za příplatek nabízet nebudou.