Zablokujte Bakalovi majetek, žádá Krúpa policii

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala
Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital
Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital
8
Fotogalerie

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) podnět k obstavení veškerého majetku podnikatele Zdeňka Bakaly. Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z černouhelné společnosti OKD. Řekla to mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

"Propagační kampaň pana Krúpy ani její jednotlivé epizody nebude Zdeněk Bakala komentovat," komentoval situaci Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov.

Arca figuruje jako jeden z věřitelů v insolvenčním řízení OKD. Těžební firma je v úpadku od května. "Podnět byl podán na Policii ČR v souvislosti s aktuálně probíhajícím trestním řízení, které je uskutečněno na základě námi podaných trestních oznámení týkajících se OKD. Ze strany policie jsme v minulých dnech obdrželi vyjádření o konání právě v tomto trestním řízení," uvedla Hanáková. Vzhledem k pozici Arca Capital podle ní není možné z procesních důvodu zvolit podání podnětu soudní cestou, skupina proto zvolila podání na policii.

Bakala ovládá mj. společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny nebo prostřednictvím své ženy firmu Luxury Brand Management, provozující luxusní butiky v centru Prahy. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej řekl, že k případu OKD si vyhradilo podávání informací Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. "K probíhajícímu vyšetřování se nebudeme nijak vyjadřovat," řekl Alexandr Dadam z ostravské pobočky zastupitelství.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Členy představenstva a dozorčí rady firmy pak mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012.

Hanáková upozornila, že jen hodnota nemovitostí, jejichž vlastníkem či spoluvlastníkem Bakala je, představuje majetek ve výši více než miliardy korun. "Mezi nejhodnotnější z nich patří budova na Loretánském náměstí v Praze, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v šumavské obci Modrava nebo pražské Forum Karlín," dodala.

V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami přes 11 tisíc lidí, kmenových zaměstnanců je okolo devět a půl tisíce. OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Sama firma na sebe podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace.

Pavol Krúpa: Kupci Bakalova majetku by měli být opatrní

Proč podle vás pochází značná část majetku Zdeňka Bakaly z trestné činnosti?

Vzhledem k množství podezřelých skutečností popsaných v trestních oznámeních, které byly z naší strany podány, existuje důvodné podezření, že se především Zdeněk Bakala mohl podstatným způsobem obohatit a svým jednáním způsobit škodu velkého rozsahu. Jedním z našich cílů v souvislosti s touto aktivitou bylo také informovat potencionální kupující majetku Zdeňka Bakaly, aby byli obeznámeni s těmito riziky.

Jak se k vašim snahám staví ostatní akcionáři?

Nevyvíjejí žádnou aktivitu.

Jaké další kroky ve směru k OKD připravujete?

V minulých týdnech jsme podali stížnost k Evropské komisi z důvodu neoprávněných zvýhodnění polských státních dolů, na jejichž základě dochází k narušení řádné hospodářské soutěže a značnému znevýhodnění společnosti OKD. Nyní pracujeme na tom, aby se stát, odbory i společnost OKD k této naší stížnosti připojili, protože jejich přístup je podle našeho názoru momentálně velmi laxní.

Jak hodnotíte aktivity současné vlády, resp. premiéra Sobotky, pokud jde vyvození odpovědnosti akcionářů NWR?

Co se týče aktivit vlády, jejich zájem o danou věc se dá hodnotit podle jejich činů, nikoliv podle jejich slov.