Zahradník: S Ondráčkem nesympatizuji, do jeho situace se ale může dostat každý poslanec

Jan Zahradník

Jan Zahradník Zdroj: David Malík

Poslanecká sněmovna nevydala Zdeňka Ondráčka (KSČM) k trestnímu stíhání za výrok, ve kterém označil Michala Horáčka za veksláka a spolupracovníka StB. Souhlas s Ondráčkovým stíháním nepodpořili zejména poslanci ANO, ČSSD, SPD a KSČM, ale také i většina občanských demokratů. Jedním z nich je i Jan Zahradník. "Já jsem proti tomu, aby se vydávali poslanci k trestnímu stíhání za to, co řekli," vysvětluje poslanec pro E15.

Proč jste hlasoval proti vydání Zdeňka Ondráčka?

Já jsem proti tomu, aby se vydávali poslanci k trestnímu stíhání za to, co řekli. Za mluvené slovo, které je v podstatě součástí politického světa.

Takže podle vašeho názoru neměl Michal Horáček na mluvené slovo, které je součástí politického světa, ani trestní oznámení podávat?

Já nebudu panu Horáčkovi radit, co má dělat. To by mě ani nenapadlo.

Řešili jste v rámci ODS nebo i mezi stranami to, jak budete v tomto případě hlasovat?

U nás ctíme, že každý poslanec má svůj mandát a ten drží osobně. Slíbil, že bude podle svého svědomí postupovat, takže si žádná omezení nedáváme.  

A hlasoval jste podle svého svědomí?

Já jsem odhlédl od osobních sympatií, které tedy člověk k panu Ondráčkovi může mít jen velmi těžko. Spíš jsem se díval na to, že by to mohlo postihnout kohokoliv jiného z poslanců, kteří by někde něco řekli a pak by museli čeli trestnímu stíhání za to, co udělali v rámci výkonu svého mandátu. Ten mandát je přece politický. Poslanec se nemá zabývat jen záležitostmi, které jsou právě na stole, jako je podpora sportu nebo občanský zákoník a podobně, ale musí se vyjadřovat právě i k záležitostem obecně politickým, k tomu co politický život přináší. A pan Horáček byl součástí světa politiky tím, že kandidoval na prezidenta, o tom není nejmenších pochyb. Takže takto jsem při svém rozhodování uvažoval.