Zahraniční obchod Česka skončil ve více než dvacetimiliardovém přebytku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zahraniční obchod Česka skončil v září v přebytku 20,2 miliardy korun, meziročně tak byl o 800 milionů korun vyšší. Kladně se na tom podepsal zejména obchod s auty, stroji a elektrickými zařízeními. Zlepšil se i výsledek obchodování s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

Naopak negativní vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 3,7 miliardy korun a s kovy o 2,4 miliardy.

Vývoz se meziročně zvýšil o 1,8 procenta a dovoz o 1,6 procenta. V meziměsíčním srovnání byl vývoz po sezonním očištění nižší o 2,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že od začátku letošního roku činí celkově přebytek zahraničního obchodu 139 miliard korun, což je o necelých deset miliard méně než v minulém roce. "Zahraniční obchod tak letos skončí opět v solidním přebytku, nicméně na hodnotu z minulého roku přesahující 163 miliard korun patrně nedosáhne. Nadále lze však hodnotit tuzemský export pozitivně," uvedl.

"Očekáváme, že poslední čtvrtletí roku bude ve znamení zrychlení hospodářského růstu nejenom v Česku, což se výrazně projeví na domácích vývozech," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Zároveň také dodal, že na rekordní loňský přebytek letos čeští exportéři pravděpodobně nedosáhnou.

Za dobrými výsledky zahraničního obchodu už tradičně stojí výrobci automobilů a strojařské firmy. Podle ČSÚ se přebytek obchodu s motorovými vozy v září meziročně zvýšil o 2,1 miliardy korun a se stroji o 1,7 miliardy korun. Nárůst přebytku zaznamenal také obchod s elektrickými zařízeními, proti loňskému září byl vyšší o 1,2 miliardy korun.

U obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty se pak zmenšil schodek o 1,7 miliardy korun a u bilance s chemických výrobky a přípravky schodek klesl o 1,4 miliardy.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie v devátém měsíci meziročně stoupl o 7,3 miliardy na 57,1 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se pak prohloubil o 6,7 miliardy na 35,7 miliardy korun.