Žalobce chtěl vazbu na Dalíka mj. kvůli rozprodeji obrazů

Marek Dalík a Mirek Topolánek (foto E15)

Marek Dalík a Mirek Topolánek (foto E15) Zdroj: E15

Státní zastupitelství v Praze požadovalo vazbu pro lobbistu Marka Dalíka mimo jiné kvůli jeho snaze zbavit se bezmála osmdesátimilionové sbírky surrealistických pláten od Mikuláše Medka. Uvedla to dnes Česká televize, podle které měl žalobce obavy, že lobbista chce utéct ze země. Soud návrhu na vazbu nevyhověl a Dalíka propustil. Dalík podle ČT sbírku stejně jako jiný majetek rozprodal letos v létě.

Sedmatřicetiletý lobbista je stíhán kvůli zakázce na obrněné transportéry Pandur, policie ho viní z podvodu. Dalík si podle kriminalistů při vyjednávání zakázky se zbrojařskou firmou Steyr údajně řekl o úplatek, hrozí mu až desetileté vězení.

Server iHned.cz dnes uvedl, že u soudu, který o vazbě rozhodoval, také zaznělo, že podle policie se žádné platby neuskutečnily, Dalík tedy úplatek nedostal, podle kriminalistů se však pokusil o již zmíněný podvod. Podle policie slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit.

Dalík prý také u soudu prohlásil, že je v tuzemsku stále ještě činný - investoval do výstavby desítek bytů a dělá v České republice ještě jeden obchod - prodává lodě. „V Brně investoval do stavby třiceti bytů, dále pracuje v oblasti prodeje lodí,“ napsala podle webu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Marie Korbařová v rozhodnutí, které má server k dispozici. Korbařová v něm zdůvodňuje, proč ponechala Dalíka po dobu vyšetřování na svobodě.

Dalík do vazby nepůjde, rozhodl soud