Žalobce Grygárek nerezignuje. Janouškovi prý nijak nepomáhal

Libor Grygárek

Libor Grygárek Zdroj: CTK

Náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek ze své funkce neodstoupí. Nevyslyší tak výzvu dočasného šéfa pražských žalobců Stanislava Mečla, který ho v pondělí požádal o rezignaci. Mečl proto nařídí kontrolu případů, kterými se zabýval trestní úsek státního zastupitelství pod náměstkovým vedením a které se vztahovaly k lobbistovi Romanu Janouškovi. Na základě výsledků prověrky pak případně navrhne Grygárkovo odvolání.

Podle vrchního státního zástupce by měl Grygárek na funkci rezignovat kvůli kontaktům s vlivným podnikatelem Janouškem. Mečl podle svého vyjádření zjistil, že v době, kdy měl jeho nynější podřízený na starosti úsek trestního řízení, zabývalo se vrchní státní zastupitelství pěti případy, které se k němu vztahovaly.

„Pan náměstek mi řekl, že nevidí důvod ke své rezignaci,“ uvedl Mečl. Grygárek pak sdělil, že státní zastupitelství nikdy nevedlo proti Janouškovi trestní řízení. „Toto považuji za rozhodující pro kontakty státního zástupce s jakoukoli osobou,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Mečl mu prý nepředložil žádné důkazy o jeho pochybení nebo neprofesionálním jednání.

Šéf pražských žalobců vyzval Grygárka k rezignaci krátce poté, co Česká televize (ČT) v pondělí uvedla, že si Grygárek psal s Janouškem na počátku letošního roku sms zprávy. Vyplynulo to prý z výpisu z telefonních hovorů, který má ČT k dispozici. Mečl uvedl, že opakované informace, které média zveřejňují o náměstkových kontaktech a schůzkách s Janouškem, nejsou „slučitelné s výkonem funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze“.

Mečl nyní nařídí ve zmíněných pěti případech takzvaný vnitřní dohled. Výsledky kontroly by prý mohl mít již na počátku příštího týdne, kdy je zašle ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Případně mu podle svých slov také navrhne, aby náměstka odvolal.

Grygárek: Záznamy o mých telefonátech unikly za účelem diskreditace

Grygárek kvůli reportáži České televize podal trestní oznámení. Záznamy o jeho soukromých telefonátech mohly být podle něj získány pouze trestným činem. Jsou totiž součástí spisu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), která náměstka prověřuje v souvislosti s únikem informací při prověřování zakázky na nákup transportérů Pandur.

„Je pravděpodobné, že právě odtud za účelem mé diskreditace unikly,“ uvedl Grygárek. Trestní oznámení prý podal pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení tajemství dopravovaných zpráv.

Kdo stojí za únikem informací o Pandurech?

ÚOOZ se začala zabývat případem úniku informací z kauzy Pandur kvůli tomu, že deník Dnes a Právo v květnu zveřejnily výpověď utajeného svědka v případu, rakouského manažera Stephana Szücse. Szücs prý uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Kauzou čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů pro českou armádu se zabývá právě pražské vrchní státní zastupitelství. Bývalý šéf žalobců v Praze Vlastimil Rampula již dříve uvedl, že se spisem mohli přijít do styku dva žalobci z jeho úřadu a jeden z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Obě státní zastupitelství však možný únik informace z jejich instituce vyloučily.