Žalobce: Pokud se zjistí, že Rath může k soudu, navrhnu vazbu

David Rath

David Rath Zdroj: Tomas Novak, Euro

Žalobce Petr Jirát dnes soudu navrhl, aby zdravotní stav bývalého poslance Davida Ratha, který je po nedělní nehodě na kole v pracovní neschopnosti a nechodí k hlavnímu líčení, přezkoumal soudní znalec. Pokud zjistí, že Rath může k soudu přijít, státní zástupce navrhne vzetí bývalého hejtmana do vazby, protože Rath by se tak podle Jiráta dopustil maření soudního jednání. Krajský soud v Praze nařídil odborné posouzení Rathova stavu v jeho bydlišti a jednání odročil na 11. května.

Trestní senát Roberta Pacovského dostal lékařskou zprávu o propuštění Ratha z kladenské nemocnice a nařídil odborné zhodnocení zdravotního stavu v jeho bydlišti v Hostivici. Tři dny hlavního líčení, které byly v plánu tento a příští týden, soudce zrušil, a jednání odročil na 11. května.

Jirát navrhl, aby Rathův stav přezkoumal znalec hlavně proto, že se obává maření hlavního líčení. Pokud je Rath sice v neschopnosti, může ale k soudu dorazit, pak chce žalobce navrhnout vzetí exposlance do vazby.

Rathův advokát: Jde o nátlak

Rathův advokát Adam Černý to označil za „nepřípustný nátlak“ na klienta a návrh v rozporu s etikou. Obhajoba podle něj může v určitém případě Jirátův postup napadnout jako nezákonný.

Program hlavního líčení se zkomplikoval v pondělí, kdy Rath k soudu nedorazil, protože v neděli spadl z kola na cyklostezce na Kladensku. Údajně byl v bezvědomí a záchranka ho převezla do nemocnice. Lékaři ho v úterý propustili do domácího léčení. Podle serveru Blesk.cz odjel z nemocnice v autě, seděl na místě spolujezdce a měl zavázanou ruku.

Rath je obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce, které se údajně dopouštěl jako někdejší hejtman Středočeského kraje při veřejných zakázkách ve stavebnictví a zdravotnictví. P

odle vyšetřovatelů bral úplatky, hrozí mu až 12 let vězení. Rath obvinění odmítá a tvrdí, že tendry nebylo možné kvůli vícenásobné kontrole ovlivnit.