Zastupitelé odvolali starostu Prahy 5. Prý kvůli rozpadu jeho hnutí

Praha 5

Praha 5 Zdroj: Petr Topic

Radnice Prahy 5 je po dnešním hlasování zastupitelstva bez vedení. Zastupitelé odvolali jak starostu Miroslava Zeleného (UNP), tak další čtyři radní. Odvolání navrhl opoziční zastupitel Jiří Vejmelka (bezp.). Důvodem je podle Vejmelky rozpad zastupitelského klubu Uzdravme naši politiku (UNP) a nestandardní způsob vedení radnice. Zelený to odmítl a uvedl, že pravým důvodem je snaha opozice zastavit vypovězení smluv správcovské firmě Centra, která pro radnici spravuje majetek.

„Rozpadl se klub UNP a rada nemá většinu v zastupitelstvu. Chování rady nemá obdoby, nejzávažnější dokumenty jsou předkládány v radě i zastupitelstvu takzvaně na stůl a není čas se s nimi seznámit. Je třeba rekonstruovat radu, aby bez poškozování městské části dokončila volební období,“ zdůvodnil Vejmelka. Ten navrhl odvolat i zbylé radní za UNP.

Z rady byli kromě Zeleného odvoláni radní Marek Kukrle (UNP), Michal Šesták (bezp.) a Jaroslav Nedvěd (UNP). V radě zůstali po hlasování pouze místostarostka Naděžda Kratochvílová (UNP), radní Marie Ulrichová-Hakenová (bezp.) a místostarosta Petr Lachnit (bezp.). Pro odvolání hlasovalo 32 z přítomných 45 zastupitelů.

Starosta Zelený řekl, že nechápe, komu má rozvrat na radnice sloužit. „V okamžiku, kdy se nám z radnice podařilo dostat některé kostlivce a kdy jsme začali řešit smlouvy s firmou Centra, je zde najednou problém, že UNP je špatné a probíhá tu mediální 'masírka'. Ptám se, komu za to stojí destabilizovat tento úřad?“ řekl ještě před hlasováním Zelený.

Opoziční zastupitel Ondřej Velek uvedl, že radnice promrhala tři roky, kdy mohla všechny problémy řešit. Vyplýtvala se energie na hlouposti a boj členů UNP mezi sebou je nesmyslný, řekl. Opoziční zastupitel Lukáš Herold (ODS) dodal, že hlavní důvod, proč návrh na odvolání přišel, byl rozpad klubu UNP. „Když máte hluboko pod polovinou hlasů a nemáte většinu, tak nemůžete vládnout. Já si ani nestihl poznamenat všechny změny v klubu UNP. To je pravá příčina těchto věcí,“ řekl s tím, že nechápe, proč rada tři roky nic v souvislosti se smlouvami s Centrou nedělala.

Na radnici Prahy 5 dosud vládla koalice UNP, ČSSD a nezávislé radní z kandidátky VV. Rozpad koalice začal minulý týden, kdy Šesták společně s ještě dalšími zastupiteli vystoupili z klubu UNP i koalice.