Zdeněk Altner požádal soud o zablokování účtů ČSSD

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: ctk

Vítěz soudního sporu s ČSSD Zdeněk Altner požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech. Místopředsedkyně soudu Alena Novotná uvedla, že soud může nařídit předběžné opatření, kterým zakáže disponovat s majetkem, zejména tehdy, pokud by byl ohrožen výkon soudního rozhodnutí. ČSSD zatím 337 milionů korun Altnerovi navzdory pravomocnému rozsudku zaslat nechce, nejprve hodlá uspokojit jeho věřitele.

Podle Radiožurnálu podal Altner žádost dnes ráno a soud má na vyřízení návrhu předběžného opatření sedm dní. Pro Altnerova právníka Václava Veselého byl tento vývoj překvapením. „O tom já nevím, já jsem nic takového nepodával,“ uvedl právní zástupce.

Sobotka řekl, že není důvod, aby komentoval každý jednotlivý Altnerův krok. „Soudní spor trvá 16 let a není stále u konce. Není důvod, abych komentoval každý jednotlivý výrok a krok pana Altnera, těch žalob, návrhů na konkurz a návrhů k soudu bylo několik desítek. Na toto reagovali naši právní zástupci,“ řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

Mediální zástupce právní kanceláře pro tento případ Jiří Chvojka uvedl, že návrh na předběžné opatření byl podán v pátek. Právníci ČSSD soudí, že není splněna důvodná obava, že výkon rozhodnutí je ohrožen. „Rozhodnutí je v tuto chvíli vykonatelné a panu Altnerovi nic nebrání domáhat se jeho výkonu. Současně ČSSD jasně deklaruje, že má díky sjednanému úvěru dostatek prostředků pro splnění povinnosti uložené rozsudkem,“ uvedl Chvojka.

Předběžné opatření

Postup, kdy Altner místo podání exekučního návrhu usiluje o předběžné opatření, podle Chvojky naznačuje, že bývalý advokát chce zabránit přednostnímu uspokojení svých věřitelů ze strany ČSSD. „Navozuje dojem, že se nesnaží domoci se zaplacení rozsudku, protože tomu by odpovídal návrh na výkon tohoto rozhodnutí,“ řekl.

Bývalý advokát Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Sociální demokraté se prý obávají toho, že když peníze pošlou na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijdou, i když jim dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu.

Výběr událostí ve sporu o odměnu v kauze Lidový dům
Výběr událostí ve sporu o odměnu za právní služby při získání Lidového domu v Praze do majetku ČSSD:
Leden 2000 - Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD. Mandátní smlouva o zastupování ČSSD byla uzavřena v roce 1997 s advokátem Zdeňkem Altnerem, později k ní údajně přistoupili právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich.

Listopad 2004 - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby - pohledávku 18,5 milionu korun, ČSSD se ale odvolala. Sumu Altner vypočítal jako desetinu z částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Altner později podal mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu (ÚS) jich přišlo několik desítek.

Červenec 2005 - Altner neuspěl s návrhem na obstavení Lidového domu.

29. června 2006 - Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 milionů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 milionů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.

Leden 2007 - Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 milionů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.

18. ledna 2007 - Altner podal návrh na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. Soud návrh zamítl.

13. března 2007 - Altner podal trestní oznámení na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další lidi z ČSSD, a to kvůli údajnému zkreslování výše majetku strany.

Březen 2007 - Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman opustil stranu. Příčinou byl konflikt mezi ním a Paroubkem v kauze Lidový dům. Smlouvu s Altnerem podepsal Zeman a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný.

18. května 2007 - Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal 72 milionů korun.

21. listopadu 2007 - ČSSD zažalovala Altnera v civilní při na ochranu dobrého jména a pověsti.

Říjen 2008 - Podle ČSSD soud zastavil řízení, kterým se Altner domáhal zaplacení smluvní pokuty 1,7 milionu korun denně.

14. května 2009 - Soud rozhodl, že se Altner má omluvit ČSSD za výroky, které pronesl na její adresu v souvislosti se spory.

11. listopadu 2009 - ÚS po několikaletém zkoumání vyhověl stížnosti notáře Václava Halbicha, jenž se domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Jeho nárok znovu prozkoumá soud.

10. května 2010 - Altner uvedl, že dal v roce 2008 své pohledávky vůči ČSSD do zástavy švýcarské firmě H-Holding. Firma je později získala jako takzvanou propadnou zástavu.

16. června 2010 - Altner podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní, a expředsedovi Paroubkovi. Požadoval, aby společně zaplatili 176 milionů korun jako náhradu škody. Následně požádal soud o obstavení majetku ČSSD a Paroubka. Altner řekl, že honorář, který mu, respektive firmě H-Holding, ČSSD dluží, se už vyšplhal s pokutami na 30 miliard korun.

3. listopadu 2010 - ÚS odmítl stížnost, jíž chtěl Altner dosáhnout zrušení výsledků ČSSD v jarních sněmovních volbách a zákazu účasti ČSSD v komunálních a senátních volbách.

19. ledna 2011 - Altner byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů České advokátní komory.

30. října 2012 - Soud na Altnerův návrh zahájil insolvenční řízení s ČSSD. V listopadu 2012 soud insolvenční návrh odmítl.

Listopad 2015 - Soud začal řešit žalobu Václava Halbicha, který se domáhá zhruba 17 milionů korun za práci pro ČSSD. Halbich žaluje společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD, i ČSSD.

31. března 2016 - Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 milionu korun. Kromě toho mu má strana zaplatit také pokutu za 16 let, celkem 337 milionů korun.

6. dubna 2016 - Vedení ČSSD rozhodlo, že si na zaplacení dluhu strana vezme úvěr 338 milionů korun. Později vedení ČSSD schválilo návrh úsporných opatření v hospodaření strany.

14. dubna 2016 - Končí lhůta pro zaplacení dluhu. ČSSD oznámila, že zatím nezaplatí, nejprve uspokojí Altnerovy věřitele. Exekutorský úřad uvedl, že Altnerovy pohledávky vůči třetím stranám nemají vliv na povinnost ČSSD uhradit 337 milionů korun dle rozsudku.