Zdravotní pojišťovny i SŽDC zřejmě převedou své účty pod centrální banku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zdravotní pojišťovny, jejich svazy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) asi budou muset převést účty do České národní banky. Stanoví to novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou doporučil poslancům schválit s některými úpravami rozpočtový výbor. Podřízením dalších účtů státní pokladně chce vláda zejména zmírnit růst státního dluhu. Předloha by taky umožnila ministerstvu financí přijímat úvěry od mezinárodních finančních institucí bez potřeby samostatného zákona.

Instituce by měly převést do ČNB všechny peníze do devíti měsíců po nabytí účinnosti zákona, která se předpokládá koncem října příštího roku. Mělo by se to týkat i státních příspěvkových organizací, které původně měly převést peníze do centrální banky do konce roku 2017.

Rozpočtový výbor doporučil na návrh zpravodaje Romana Kubíčka (ANO) uvolnit pravidla pro hospodaření s obecními byty, které radnice vystavěly se státní dotací. Obce budou moci v těchto bytech stanovit standardní nájemné nebo je odprodávat nájemníkům.

Ve výboru uspěl taky lidovec Jaroslav Klaška s návrhem na úpravu podmínek hospodaření příspěvkových organizací v případě vykázání ztráty, která nastala v souvislosti se zákonem o církevních restitucích. Nově by taková skutečnost neměla ohrozit další činnost těchto organizací.

Vládní novela rozšiřuje okruh peněz, které musí mít v rámci státní pokladny kraje, obce, jejich dobrovolné svazky, regionální rady, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Ministerstvo financí by navíc získalo oprávnění dostávat údaje o stavu a pohybech na všech účtech pod státní podkladnou přímo od ČNB a rozšířila by se jeho pravomoc poskytovat zápůjčky a úvěry majitelům těchto účtů.

Banky prý opatření neohrozí

Změny by mohly podle ministerstva přinést roční úsporu na úrokových nákladech státního dluhu v řádu stovek milionů až miliard korun v závislosti na vývoji výnosů státních dluhopisů. O desítky miliard sice přijdou obchodní banky, jejich stabilitu by to ale ohrozit podle zdůvodnění nemělo.

Nyní spadají pod státní pokladnu například peníze na výdajových a příjmových účtech státního rozpočtu, účtech pro spravování daňových příjmů, účty rezervních fondů organizačních složek státu, státních fondů, účty SŽDC pro příjmy dotací nebo účty měst a krajů k příjmu dotací.

Zdravotní pojišťovny budou muset vydat podle důchodové zprávy miliony korun na změnu informačních systémů a desítky milionů kvůli nutnosti informovat plátce a další smluvní partnery o změně bankovního účtu.

Pojišťovny taky přijdou o příjmy z úroků. Zaměstnanecké pojišťovny už varovaly, že budou muset omezit preventivní programy, které z úroků hradily. Novela jim ale umožní převádět do fondu prevence až jedno promile ze základního fondu.

Stát si chce vylepšit hospodaření. Doplatí na to klienti zdravotních pojišťoven