Zdravotníci přitlačili na Babiše, potřebují miliardové kompenzace

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Před jednáním koaličních špiček o sporech kolem programového prohlášení vlády stupňuje krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů tlak na ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby splnil slib kompenzovat výpadek 2,1 miliardy korun. O ty zdravotnictví přišlo zrušením stokorunových poplatků za hospitalizaci.

„Vyzýváme pana Babiše, aby si přestal brát pacienty jako rukojmí. Velmi rychle může dojít ke zhoršení kvality péče,“ prohlásil prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

Nemocnice na dohodu mezi sociální demokracií, ANO a lidovci spoléhaly. Jsou prý v kritické situaci, třetině hrozí krach. Krizový štáb proto ustavil s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) grémium k řešení nejpalčivějších problémů.

„Čas je na hraně. Pokud vláda kompenzaci poplatků zvýšením plateb za státní pojištěnce neschválí tento nebo příští týden, nedá se to vzhledem k legislativnímu procesu do začátku července zvládnout,“ uvedl Němeček.

Otázky spojené s financováním nemocnic má dnes řešit premiér Bohuslav Sobotka právě s Babišem a Němečkem. Ve středu se pak sejdou koaliční špičky, aby debatovaly o dalších sporných bodech společného vládnutí a také o přípravě státního rozpočtu na příští rok.