Zdravotnictví dostane příští rok na investice navíc 1,2 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dostane příští rok zejména na investice navíc téměř 1,2 miliardy korun. Uvedl to po pondělním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ministerstvo původně požadovalo o 200 milionů korun více, i tak byl Němeček spokojen.

„Tato dohoda nám umožní realizovat všechny klíčové body z vládního prohlášení, které jako resort zdravotnictví jsme odpovědni realizovat,“ řekl Němeček. „To je suma, která je pro mě naprosto dostatečná,“ dodal k dohodnuté částce.

Peníze chce použít na investice do fakultních a významných regionálních nemocnic. Zmínil potřebu vybudování center urgentních příjmů v Praze. Ministerstvo také plánuje zlepšit kontrolu fungování a hospodaření ministerstvem řízených nemocnic a dohledu nad zdravotními pojišťovnami. Hodlá kvůli tomu zvýšit o sedm počet ministerských kontrolorů, jichž je zatím osm.

292 miliard ročně

Prvotní návrh ministerstva financí přiděloval na rok 2015 zdravotnictví 5,735 miliardy korun, tedy o 636 milionů méně, než má letos. Zdravotnictví spotřebuje za rok 292 miliard, z nich přes 230 miliard hradí zdravotní pojišťovny. Soukromé výdaje, kam se řadí i poplatky pacientů a nákupy volně prodejných léků, přesahují 46 miliard korun ročně.

Němeček už při prvním zveřejnění návrhu státního rozpočtu počátkem května ČTK řekl, že pokud by peníze pro zdravotnictví ze státního rozpočtu pro příští rok klesly, musel by škrtnout veškeré zbývající investice. Letos má na investice 300 milionů korun. Investice do nemocnic by měly jít hlavně na stavební obnovu budov a budování centrálních příjmů, aby se neopakovaly problémy s přebíráním pacientů od pražské záchranné služby. Opatření na zprůhlednění finančních toků zdravotnictví je součástí Němečkova plánu, který v dubnu schválila vláda.