Zdroj otráveného alkoholu byl asi jen jeden, řekl státní zástupce

jedovatý alkohol

jedovatý alkohol Zdroj: ctk

Dva obvinění muži v kauze otrav alkoholem byli podle dosavadních informací policie jediným zdrojem jedovaté směsi. V České televizi to dnes řekl státní zástupce Roman Kafka, který vyšetřování dozoruje. Policie se podle něj ale zajímá i o společníky hlavních obviněných včetně vysoce postavených distributorů.

„Momentálně nemáme poznatky o žádném dalším zdroji té metanolové nákazy než opavském z přelomu srpna a září tohoto roku,“ řekl Kafka. Policie podle něj každý den zjišťuje nové poznatky o tom, jak se otrávená směs šířila v České republice.

Státní zástupce nicméně zdůraznil, že policie ani jeho úřad není tak naivní, aby dva obviněné muže považoval za špičky lihové mafie v České republice. „Je to spíše nezdařený projev, nezdařený akt části obchodníků s pančovaným lihem na území ČR,“ řekl. Jedna z verzí vyšetřování podle něj počítá s tím, že hlavní obvinění měli další společníky. „Samozřejmě nás zajímají i osoby na úrovni vysoce postavených distributorů,“ řekl.

Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně podle nich namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Obviněným hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Na českém trhu může být podle policie až 15.000 litrů nebezpečného alkoholu.

Podle Kafky bude nejtěžším úkolem policie spojit jednotlivé oběti závadného alkoholu s původci otrávené směsi. Kolik nebezpečného alkoholu už má policie pod kontrolou, neuvedl.