Zeman a Dienstbier žádali KSČM o podporu při volbě prezidenta

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

O podporu komunistů v přímé prezidentské volbě se dnes na zasedání výkonného výboru KSČM ucházeli kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD). Jejich rozhovory s komunistickými politiky budou podkladem k rozhodování ústředního výboru. Vedení KSČM je bude podle předsedy Vojtěcha Filipa týden hodnotit. Doporučení komunistickým příznivcům, komu by měli v lednu při přímé volbě hlavy státu dát své hlasy, ale nemusí padnout ani 8. prosince, kdy se výbor sejde, řekl Filip po přijetí obou kandidátů.

„Máme na to týden a 8. prosince předložíme návrh, jak dál,“ uvedl Filip. Nevyloučil, že stranické vedení by mohlo ještě přijmout některého dalšího kandidáta. O podporu KSČM se ucházel také Tomio Okamura. Očekává se, že o podporu by mohla požádat i Jana Bobošíková, která se už v minulosti jako kandidátka KSČM o prezidentské křeslo ucházela. Zatím ale žádný z nich neprojevil zájem, uvedl Filip. Okamuru i Bobošíkovou vyloučilo ministerstvo vnitra z řad kandidátů kvůli nedostatkům v podpisových arších, oba se proti rozhodnutí odvolali.

„Stojím o hlasy všech občanů bez ohledu na to, ke které politické straně patří,“ řekl novinářům Zeman, který přišel na řadu jako první. Podotkl, že 97 procent lidí není v žádné politické straně a že žádný stranický sekretariát nemůže své voliče příliš ovlivnit.

„Se svými postoji jsem jediným reálným kandidátem levicových voličů, proto považuji za přirozené, že jsem přišel o podporu požádat,“ poznamenal při příchodu Dienstbier. Je podle něj nezpochybnitelné, že KSČM funguje v rámci demokratického systému. Ne ve všem se prý může s komunisty shodnout, za zásadní však má sociální rozměr své politiky. Dienstbier podotkl, že zaznamenal také vstřícný postoj komunistické strany k EU.

Doporučení KSČM může na váhající voliče zapůsobit

Oba kandidáti se podle Filipa shodují v tom, že pokud dostane politická strana důvěru občanů, má právo se podílet na správě země. Znamená to, že by v prezidentské funkci jmenovali i komunistickou vládu, kdyby KSČM zvítězila ve volbách. Zeman na přímý dotaz odpověděl, že jako prognostik ujišťuje, že taková situace nenastane.

Zeman i Dienstbier hodnotili jednání jako korektní, věcné, přátelské a zajímavé. Zeman řekl, že se těší na kávu a cigaretu, protože na zasedání výkonného výboru se nekouřilo. Dienstbier se prý zase těší na svůj další program.

Komunistická strana vlastního kandidáta nemá. Podle soudu politologů by proto mohlo doporučení stranických lídrů ovlivnit ty komunistické voliče, kteří váhají mezi Zemanem a Dienstbierem, popřípadě dalším kandidátem. O vlivu doporučení na komunistické voliče je přesvědčen i Filip. Podle politologa Jana Herzmanna by mohlo mít významný vliv zvlášť v tom případě, kdyby se za něj postavil například Vladimír Remek. Před jednáním výboru Remek ČTK řekl, že neví, jak vedení KSČM rozhodne, ale že on už rozhodnut je a bude volit Zemana.

Zveřejněním dnešního jednání o podpoře komunisté podle politologů zřejmě chtějí upozornit na to, jak jsou důležití jako strana, protože mohou výrazně promluvit do prezidentské volby.