Zeman a Kiska podpořili nové dálniční spojení a sdílení armádních výdajů

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 9. července na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku (vlevo), který je v ČR na státní návštěvě.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 9. července na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku (vlevo), který je v ČR na státní návštěvě. Zdroj: ctk

Česká republika a Slovensko potřebují nové dálniční spojení, shodli se dnes prezidenti obou zemí Miloš Zeman a Andrej Kiska. „Jde o to, aby dálniční propojení nebylo jedno, ale víc,“ řekl novinářům Kiska, který přijel do Prahy na svoji první oficiální návštěvu po nedávném nástupu do funkce.

Zeman vyzdvihl, že vztahy mezi zeměmi jsou „excelentní“. Český prezident také tvrdil, že si osobně s Kiskou rozumí i navzdory tomu, že v letošních prezidentských volbách podpořil jeho protikandidáta, premiéra a předsedu levicového Směru Roberta Fica. Podle Kisky v Evrospké unii neexistují jiné dvě země, které by měly tak dobré vztahy.

Český prezident rovněž ocenil, že Slovensko je pro ČR v obchodní výměně na druhém místě a na sedmé pozici mezi zahraničními investory. „Znám celou řadu schopných slovenských podnikatelů, kteří vlastní české podniky a tyto podniky prosperují,“ řekl Zeman novinářům. Další možnosti spolupráce vidí v užší spolupráci při vývozu do třetích zemí nebo ve společném lobbingu proti vysokým kvótám na obnovitelné energetické zdroje v Evropské unii.

Zeman také souhlasil s názorem Kisky, že ČR a Slovensko mohou sdílet výdaje na obranu. „Dovedu si představit sdílení nákladů v mnoha a mnoha oblastech, samozřejmě včetně zbrojní výroby,“ uvedl český prezident.

Kiska zopakoval dřívější slova uznání na adresu českého školství a zdravotnictví. V obou zemích potřebují tato odvětví vylepšit, Česká republika je ale dál, konstatoval s odkazem na desetitisíce studentů ze Slovenska, kteří studují na českých vysokých školách. Zmínil rovněž protonové centrum v Praze pro léčbu nádorových onemocnění.

Prezidenti se vrátili také k úternímu zabití čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Zeman v této souvislosti prohlásil, že Severoatlantická aliance se musí stejně jako na konflikt na Ukrajině dál soustředit na boj proti mezinárodnímu terorismu. Kiska hned na úvod svého vystoupení vyjádřil soustrast nad úmrtím vojáků.

Bývalý podnikatel a majitel charitativní organizace Andrej Kiska přiletěl do Prahy už v úterý, kdy měl soukromý program. Dnes má kromě jednání a pracovního oběda se Zemanem v plánu také setkání s předsedou Senátu Milanem Štěchem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Andrej Kiska: Rád bych vytvářel veřejný tlak

Zemanův Fico, Ficův Zeman