Zeman: Bakala by měl přenechat někdejší byty OKD kraji

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že společnost RPG Byty by měla přenechat někdejší byty OKD veřejnému sektoru, například Moravskoslezskému kraji. Z jejich výnosu by se pak financovalo prodloužení těžby ve ztrátové dolu Paskov do roku 2016. Prezident to oznámil po dnešní schůzce s manažery NWR a OKD, na které se řešila situace kolem Paskova.

Firma RPG Byty, která vlastní kolem 44 tisíc bývalých bytů OKD a dalších komerčních prostor na Ostravsku, patří skupině BXR z poloviny ovládanou miliardářem Zdeňkem Bakalou. BXR pak vlastní zhruba 64 procent akcií NWR, která skrze OKD ovládá prodělečný důl Paskov. Ten chce NWR do konce příštího roku zavřít.

Zeman svůj požadavek opřel o skutečnost, že firma spoluvlastněná Bakalou získala v roce 2004 podnikové byty spolu s těžební společností OKD za desetinu jejich tehdejší tržní ceny. V privatizační smlouvě se také zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

Podle prezidenta údajně došlo při domlouvání prodeje bytů OKD v roce 2004 ke střetu zájmů. Stát prý tehdy zastupovala stejná advokátní kancelář jako Zdeňka Bakalu.

Další jednání bude s premiérem

„Na dnešní schůzce, kterou organizoval pan premiér, jsme popsali situaci v naší společnosti a její restrukturalizaci. Zároveň jsme si vyslechli názory ostatních účastníků,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt. Firma podle něj očekává, že partnerem pro další jednání bude premiér a příslušní resortní ministři. „Slova pana prezidenta z tiskové konference nám dovolte nekomentovat,“ dodal Síbrt.

Zástupci státu se o víkendu shodli na tom, že by měla NWR zachovat těžbu v Paskově minimálně do roku 2016, což ale společnost ústy svého výkonného ředitele Jána Fabiána následně odmítla.

Miloš Zeman dnes zdůraznil, že na prodloužení těžby ve ztrátových šachtách je nutné najít financování. K tomu by měl sloužit právě výnos ze zmíněných bytů.

NWR názor nezměnila

Zástupci NWR po dnešní schůzce s prezidentem a premiérem v demisi Jiřím Rusnokem prý dále setrvávají na svém stanovisku, že důl Paskov, v němž pracují tři tisícovky lidí, se musí pro jeho zrátovosti zavřít do konce roku 2014. Kvůli hrozícímu propouštění již minulý týden demonstrovali nespokojení horníci, kteří dokonce vtrhli do budovy někdejšího sídla OKD v Ostravě.

Minulý pátek skupina BXR oznámila, že je ochotna část bytů z firmy RPG Byty přenechat za zvýhodněných podmínek nájemníkům. Podle šéfa sdružení nájemníků Bytyokd.CZ Romana Macháčka ale nabídka managementu odpovídá tržní ceně, což je pro něj nepřijatelné.

Bytový fond navíc slouží jako zástava bance za dluhopisy v hodnotě 10 miliard korun, které letos na jaře RPG Byty vydaly. „V RPG Byty z vypůjčené částky zůstalo jen 1,3 miliardy korun, většina odplynula do mateřské BXR na splátky předchozích půjček a masivní dividendu,“ uvedl server Aktuálně.cz. Prodej rozsáhlejšího majetku by kvůli ručení bance tak byl právně problematický. RPG proto zřejmě zvažují prodej jen asi několika stovek bytů.