Zeman: DSSS pomáhala Kotlebovi, přihlásila se tím k neonacismu

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman na dnešním pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic varoval před neonacismem, který podle něj začíná nenápadně ohrožovat českou společnost. Za neonacisty označil členy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a krajně pravicové strany Mariana Kotleby na Slovensku. Neonacisté těží i z váhavosti demokratických politiků, kteří nejsou schopni postavit se čelem některým aktuálním problémům, prohlásil Zeman.

Lidická tragédie podle českého prezidenta zavazuje nejen vzpomínat na minulost, ale i aktivně bojovat proti projevům neonacismu, které se pod různými záminkami šíří i v Česku. Tato ideologie je postavena na rasové nenávisti, odmítání plurality názorů a navlékání do fyzické i názorové uniformy, uvedl.

Připomněl, že strana předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby, která byla letos zvolena do parlamentu, velebí prezidenta Slovenského státu z let 1939 až 1945 Jozefa Tisa, jenž byl v roce 1947 popraven za válečné zločiny. „Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou,“ prohlásil na shromáždění v Lidicích český prezident.

Uvedl, že Kotlebově straně během nedávné předvolební kampaně aktivně pomáhala i Dělnická strana sociální spravedlnosti v čele se svým předsedou Tomášem Vandasem. „Ten, kdo aktivně pomáhá neonacismu, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou,“ řekl Zeman. Dělnickou stranu soud sice před několika lety zakázal, její příznivci ale založili nové uskupení s pozměněným názvem. Zákazy nic neřeší, dodal prezident.

Už dříve avizoval, že v Lidicích hodlá varovat před zneužíváním migrační krize k šíření neonacismu a chce upozornit na konkrétní politickou stranu, která toto téma zneužívá ve svůj prospěch.