Zeman: EU chybí rozhodné vedení schopné akce

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk/ap

Prezident Miloš Zeman kritizuje Evropskou unii, aby zvýšil její schopnost potýkat se s problémy, ne aby ji rozbil. Ve vedoucích orgánech EU vidí naprostou neschopnost k rozhodné akci v souvislosti s migrační krizí. EU přitom potřebuje výrazné osobnosti, které by dokázaly strhnout, řekl Zeman v budově krajského úřadu v Praze při zahájení třídenní návštěvy Středočeského kraje.

Prezident se nedávno od premiéra Bohuslava Sobotka (ČSSD) dozvěděl, že buší do Evropské unie stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus. „Ale já do ní buším proto, abych zvýšil její schopnost potýkat se s problémy, které má, a nikoli proto, abych ji rozbil,“ prohlásil.

Podotkl, že například evropská pohraniční stráž má mít 1500 lidí a počet migrantů se tento rok odhaduje na dva miliony. „To je operetní armádička, která ničemu nepomůže, kromě svého zesměšnění,“ míní.

Má-li podle Zemana evropská veřejnost podporovat myšlenku EU jako federace, nikoliv jako „zločinného unitárního státu“, potřebuje mít v čele výrazné osobnosti, které by dokázaly strhnout, jako to v Británii dokázali Tony Blair a Margaret Thatcherová nebo ve Francii Charles de Gaulle a François Mitterrand. Naopak podle prezidenta nepotřebuje udržovací úředníky, kteří pláčou a fňukají.