Zeman: Intervence ČNB ještě nikdy ničemu neprospěly

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Ke kritikům rozhodnutí ČNB pro intervence na oslabení české měny se přidal i prezident Miloš Zeman. Intervence centrální banky podle něho ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Deflace, které se ČNB obává, nehrozí, řekl dnes Zeman Rádiu Impuls.

„Plně uznávám, že to může krátkodobě pomoci našim exportérům, ale je otázka, na jak dlouhou dobu,“ uvedl Zeman. ČNB podle něho ponese ztrátu z kurzového rozdílu.

„Žádná deflace nehrozí. Inflační hladina se pohybuje v intervalu mezi jedním a dvěma procenty,“ upozornil prezident. Podotkl, že česká ekonomika pomalu oživuje a inflace při takovém vývoji zpravidla roste.

ČNB v reakci na Zemanovo vyjádření uvedla, že k intervencím poskytne další informace. „Ve Zprávě o inflaci, která bude vydána v pátek, zveřejní Česká národní banka v souladu se svým standardním postupem další podrobnosti a detailní propočty k poslední ekonomické prognóze i k alternativnímu scénáři, který počítá s používáním devizového kurzu jako dalšího nástroje měnové politiky,“ sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš.

Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj „velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady“.

Centrální banka minulý týden poprvé od roku 2002 zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. To se hned projevilo, když koruna vůči euru oslabila na nejnižší útoveň za poslední čtyři roky.

ČNB chce kurz koruny držet poblíž 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. A podle viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka mají být intervence také impulzem pro občany, aby dále neodkládali spotřebu a začali utrácet. „Očekáváme, že se intervence promítne do spotřebitelských cen. A tento impulz chápeme, že je právě impulzem pro spotřebitele i investiční poptávku, aby lidé neodkládali spotřebu a začali spotřebovávat,“ uvedl Tomšík.

Oslabení koruny se podle ekonomů projeví především ve zdražení dováženého zboží. Podle analytiků nejdříve zdraží pohonné hmoty, a to zhruba o 50 haléřů na litr, poté se zvýší ceny řady dovážených produktů ale i dovolených. Na předvánočním trhu zdraží elektronika a další zboží o tři až čtyři procenta. Právě obavy ze zdražení elektroniky už se reálně na trhu projevily - během víkendu tržby obchodů a e-shopů s elektronikou vyskočily o desítky procent. Češi totiž v obavách ze zdražení začali ve velkém nakupovat nejen vánoční dárky.