Zeman jmenoval Fialovu vládu. Nemocného Nekulu dočasně zastoupí Jurečka

Prezident se členy nové vlády

Prezident se členy nové vlády Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Prezident Miloš Zeman netradičně na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy (ODS). Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu nakonec jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. 

Jmenován zatím nebyl Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze koronavirem v izolaci. Dočasně je řízením ministerstva zemědělství pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Ve vládě obsadí šest postů občanští demokraté, tři získají lidovci a dvě místa TOP 09. Starostům připadla čtyři ministerská křesla, Pirátům tři. Oproti dosavadnímu kabinetu ANO a ČSSD vzniknou místa trojice členů vlády bez portfeje. Koalice Spolu a Pirátů a STAN se rozhodly i s ohledem na předsednictví ČR v EU zřídit post ministra pro evropské záležitosti, obnovit funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace a zřídit ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády.

Zeman minulý pátek oznámil, že odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí. Vyčetl mu vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce nebo nízkou kvalifikaci. Fiala ale po pondělní schůzce s hlavou státu překvapivě oznámil, že Zeman jmenuje všechny ministry podle jeho návrhu. Dnes při ceremoniálu kancléř Vratislav Mynář Lipavského nejprve nazval magistrem, následně se opravil a uvedl, že je bakalář.

Jmenování kabinetu se nezvykle neuskutečnilo na Pražském hradě, ale v Lánech, kde od konce listopadu prezident pobývá po své měsíc a půl dlouhé hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici.

O důvěru hodlá kabinet požádat poslance v polovině ledna, ve Sněmovně má většinu 108 hlasů. Do té doby plánuje dopracovat své programové prohlášení. V programové části koaliční smlouvy slibuje nová koalice například prosazení důchodové reformy, růst výdajů na obranu i na kulturu nebo pravidelnou valorizaci plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce, tedy například děti, penzisty a nezaměstnané. Strany se zavázaly udržet učitelské platy nejméně na 130 procentech průměrné mzdy. Chtějí také obnovit „havlovskou“ zahraniční politiku zaměřenou na podporu demokracie, lidských práv a občanské společnosti.

Na kabinet čekají některá bezodkladná rozhodnutí, zejména ohledně boje s epidemií covidu-19. Bez žádosti vlády a jejího schválení poslanci přestane o Vánocích platit nouzový stav, kabinet tak podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) musí už dnes rozhodnout, zda žádost do Sněmovny pošle. Přepracovat se vláda chystá také státní rozpočet na příští rok. Končící kabinet navrhl rozpočet se schodkem 377 miliard korun, nastupující chce deficit snížit pod 300 miliard.