Marian Jurečka: Asociální politiku pravicová vláda dělat nebude

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Účast v koalici s ODS a TOP 09 přinesla lidovcům nejlepší výsledek ve volbách do Poslanecké sněmovny v polistopadové historii. Strana získala 23 křesel, o jedno více než ve volbách v roce 2002, kdy kandidovala spolu s Unií svobody-DEU. K rozdělení křesel ve vládě se ale zatím šéf KDU-ČSL Marian Jurečka konkrétně vyjadřovat nechce. „Naše klíčová témata jsou rodina, sociální politika a životní prostředí,“ říká.

Co říkáte na výsledek Pirátů, kteří obsadí jen čtyři posty ve sněmovně?

Pro Piráty a Ivana Bartoše to musí být extrémně těžké. Nebudu sypat sůl do ran. Jsou to naši partneři a přeji jim, aby to ustáli.

Jak využijete sílu svých 23 mandátů?

Rozdělení sil ve vládě musí být rozumné. Ještě jsme se o tom ale nebavili. Budeme postupovat krok za krokem, klíčová je shoda na programu vlády. Klíčovými tématy KDU-ČSL jsou rodina, sociální politika a životní prostředí.

Jako jediný z trojkoalice jste nevylučovat žalobu na prezidenta Miloše Zemana v případě, že nebude respektovat výsledky voleb. Je to reálný krok?

Věřím, že pan prezident je pragmatik a spočítá si možné kombinace složení vládní většiny podle poslaneckých mandátů. Volební výsledek nedává prostor k tomu, aby se hrála nějaká hra. I když Andrej Babiš nakrásně pověření dostane, není schopen nic sestavit. Nedostane důvěru, je to slepá ulička. Žaloba by byla krajní varianta a myslím, že na ni nedojde.

Očekávám zejména, že si prezident nepozve pouze Babiše, ale i Petra Fialu jako kandidáta obou koalic na premiéra.

Může být pověřen i někdo z ministrů za ANO?

Teoreticky to pan prezident může zkusit, do hlavy mu nevidím. Ale je to stejné jako s pověřením Babiše. Jasnou většinu má pouze dvojblok koalic Spolu a Pirátů se STAN. Pro nás je zbytečné, abychom s kýmkoli z ANO jednali o vládě. I v návaznosti na uplynulé čtyři roky a také na aktuální nepravdivá Babišova vyjádření se není o čem bavit. Je ale logické, že o uspořádání sněmovny budeme vést debatu se všemi stranami, které jsou v dolní komoře parlamentu zastoupeny.

Předpokládáte, že nový kabinet bude mít lepší vztahy s Evropskou unií než menšinová vláda ANO a ČSSD zatížená střetem zájmů premiéra?

Dlouhodobý názor Petra Fialy, Markéty Pekarové Adamové i můj je, že EU představuje společenství, v němž chceme mít jako Česká republika silnou pozici. Všichni rozumní politici, byť mají velké výhrady k některým věcem v rámci sedmadvacítky, chtějí, aby lidé měli k unii větší důvěru a vyvrátily se všechny pochybnosti například o transformaci na zelenou ekonomiku.

Oranžoví před volbami varovali, že pravice zruší sociální jistoty lidí, které dosavadní vláda prosadila. Nebudou nutné výraznější úspory i v této oblasti?

Určitě nebudeme škrtat sociální podpory, které lidé potřebují. Nic ze lží, o nichž mluvil Jan Hamáček, v našem programu voliči nenašli. Není tam nic ani o privatizaci nemocnic, o rušení lůžek. Nepíše se tam také o tom, že bychom odmítali zvyšovat důchody podle zákona.

Jak dosáhnete toho, aby stát hospodařil bez velkých schodků, a pokud možno vyrovnaně?

Deficit chceme do konce volebního období stlačit pod 1,5 procenta HDP. Asociální politiku, kterou hrozí sociální demokracie, ale zcela určitě dělat nebudeme.

A první kroky nové vlády?

Prvním krokem bude ustavení nové sněmovny, následovat bude jednání o návrhu rozpočtu na příští rok. Pokud by vláda trvala na aktuální verzi se schodkem téměř 370 miliard korun, vystavuje zemi rozpočtovému provizoriu. Takový rozpočet v dolní komoře parlamentu neprojde. Velmi palčivým problémem je nyní energetika, tedy vysoké ceny za elektřinu a plyn. Za zásadní považuji i přípravu českého předsednictví Evropské unii. To musíme začít řešit už v příštích týdnech.

Trváte na tom, že se nebudou zvyšovat daně?

Tento závazek platí. Na tom nehodláme nic měnit.