Zeman odmítl jmenoval Lipavského, kvůli postoji k Izraeli i sudetským Němcům

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Ústava podle Zemana neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Výhrady má i k dalším kandidátů na ministry, ty ale jmenuje, uvedl v prohlášení Pražský hrad.

„Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Lipavský také zastává distancovaný postoj ke spolupráci v rámci skupiny zemí Visegrádské čtyřky a s Izraelem, což je podle prezidenta v rozporu s programovým prohlášením vlády. Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat.

Zeman také nesouhlasí s Lipavského návrhem, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly v Česku.

Prezident vyjádřil výhrady i k některým dalším kandidátům, a to proto, že se tématům svých resortů dosud nevěnovali. „Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ stojí v prohlášení.

„Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky,“ reagoval designovaný premiér Petr Fiala (ODS). O kompetenční žalobě k Ústavnímu soudu Fiala hovořil už dříve. Piráti na svém kandidátovi na ministra trvají.