Zeman jmenoval Šlechtovou ministryní pro místní rozvoj

Zeman jmenoval Šlechtovou do funkce

Zeman jmenoval Šlechtovou do funkce Zdroj: CTK

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se může ujmout funkce, jmenoval ji prezident Miloš Zeman. V čele úřadu nahradila Věru Jourovou (ANO), která by se měla stát eurokomisařkou. Novou ministryni do křesla uvede Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sedmatřicetiletá Šlechtová dosud působila na úřadu vlády. Do funkce ji nominovalo hnutí ANO.

Zeman se s Šlechtovou setkal už v pátek a bavili se spolu o její dosavadní kariéře i o představách o fungování resortu. Zeman řekl, že Šlechtová na něj působila během setkání dobrým dojmem.

Ve středu jí po jmenování pogratuloval a prohlásil, že by peníze z evropských fondů měly jít na investice do kulturních památek. „Jednak by se tím zvýšil turistický ruch, zvýšila by se krása naší krajiny a v neposlední řadě by se posílilo stagnující stavebnictví,“ řekl Zeman.

Podle Zemana je čerpání z evropských fondů jedním z nejbolavějších míst nejenom ministerstva pro místní rozvoj. „Když někdo ukradne ze státní kasy desítky miliard, tak je zločinec. Ale když tytéž desítky miliard do státní kasy nedodá, ať už formou daňových podvodů, nebo právě nevyčerpaných dotací, je podle mého názoru zločinec rozvněž,“ poznamenal Zeman.

Ministerská kontinuita

Z toho důvodu by prý přivítal, kdyby ministerstvo pro místní rozvoj získalo možnost posílit dohledovou roli nad čerpáním evropských fondů. Dodal také, že věří v dobrou spolupráci mezi Šlechtovou a ministerstva s hejtmany krajů.

Šlechtová už dříve za jednu za svých priorit označila zachování kontinuity na ministerstvu. Chce se také soustředit na evropské dotace, regionální politiku nebo práci na stavebním řádu.

Sobotka: Musíme z evropských peněz zachránit, co se dá

Premiér Sobotka při uvedení Šlechtové do úřadu prohlásil, že ministr pro místní rozvoj je jedním z klíčových ministrů vlády a určil tři oblasti z rozsáhlé agendy resortu, které vnímá jako strategické.

„Na prvním místě je problematika evropských fondů. Vítám fakt, že je paní ministryně v této oblasti velmi kompetentní a nemusí se ani minutu učit,“ poznamenal Sobotka. Nové ministryni uložil připravit aktualizaci informace o stavu čerpání evropských dotací, aby vláda co nejdříve věděla, co se daří a co ne. „Musíme v rámci starých evropských peněz zachránit, co se dá,“ zdůraznil Sobotka.

Podle něj je také nutné co nejdříve začít čerpat „nové“ evropské peníze. „Jde o ekonomický růst a zaměstnanost. Peníze z evropských fondů mohou v příštích letech dát pozitivní impuls ekonomickému růstu České republiky,“ tvrdí Sobotka.

Vizitka Karly Šlechtové (37):
Datum a místo narození: 22. května 1977 v Karlových Varech.
Vzdělání: vystudovala ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (titul Ing.)
Profesní kariéra: projektová manažerka ve společnosti Czech Business Leaders Forum (1998-2001); manažerka v bruselské organizaci zabývající se společenskou odpovědností firem CSR Europe (2001-04); projektová manažerka Evropského centra pro veřejnou správu (2004-05); senior konzultantka společnosti Deloitte Advisory, Divize Projekty EU a granty (2005-10); projektová manažerka České správy sociálního zabezpečení (2010-11); ředitelka Odboru přípravy programového období 2014-2020 Ministerstva pro místní rozvoj (únor 2011 - květen 2014); ředitelka Odboru EU fondů Úřadu vlády (od května 2014)
Ostatní:
- Během vysokoškolského studia absolvovala stáž v Senátu ČR.
- Kromě angličtiny a němčiny má i základní znalost francouzštiny, holandštiny a bulharštiny.
- Je svobodná a bezdětná.
- Má ráda rockovou a metalovou hudbu.