Zeman jmenuje ministry příští středu. S Mládkem řešil Temelín a limity

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Ministry nové koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky jmenuje prezident Miloš Zeman příští středu ve dvě hodiny odpoledne, oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Stane se tak 95 dní od říjnových voleb. Ze schůzek prezidenta s kandidáty na vládní posty zatím vyplývá, že do funkce zřejmě jmenuje i adepty, které dříve označil za problematické.

Uchazeč o ministra průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se na dnešním jednání na Hradě se Zemanem shodl na přístupu k prolomení těžebních limitů v severních Čechách, Mládek připustil jejich částečné prolomení. Oba politici jsou i pro výstavbu dalších bloků v jaderné elektrárně Temelín, rozhodnutí o této miliardové investici ale nebude jednoduché.

Jan Mládek neřekl, zda mu prezident potvrdil, že ho ministrem jmenuje. „Nechte se překvapit příští týden,“ poznamenal. Zeman, který Mládkovi vytýkal, že v minulosti nezískal bezpečnostní prověrku, prý dnes svému bývalému spolustraníkovi udělil pár otcovských rad. Nálada na jednání byla podle Mládka konstruktivní.

Na Pražský hrad dnes zavítali či ještě zavítají kandidáti na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD), ministryni pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO), ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministra kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministryni práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Kandidát ČSSD na ministra průmyslu Jan Mládek hovoří 23. ledna 2013 po setkání s prezidentemKandidát ČSSD na ministra průmyslu Jan Mládek hovoří 23. ledna 2013 po setkání s prezidentem | ctk„Oba máme vůli podpořit dostavbu. Oba ale víme, že to není úplně jednoduché,“ poznamenal po čtvrteční schůzce s prezidentem Jan Mládek o dokončení Temelína (foto: ČTK).

V úterý se prezident sešel se sedmi kandidáty, dnes má v plánu stejný počet setkání a v úterý příští týden, tedy den před jmenováním, bude hovořit ještě s adeptem na ministra zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a s Jiřím Dienstbierem (ČSSD), který má být ministrem pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.

Nejdelší čekání v historii

Sobotku jmenoval Zeman premiérem 17. ledna. Stalo se tak 83 dní po podzimních sněmovních volbách, což je nejdelší doba v historii ČR, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. V 17členném kabinetu obsadí ČSSD osm křesel, ANO šest a lidovci tři.

Poslanci v úterý v prvním čtení podpořili návrh služebního zákona, čímž prezident podmínil jmenování předsedy hnutí ANO, majitele Agrofertu Andreje Babiše ministrem financí.

Sobotkova vláda na jmenování počká o dva dny déle než Topolánkova
Přehled doby, která v historii samostatné ČR uplynula mezi volbami do Poslanecké sněmovny a jmenováním vlády (prezident Miloš Zeman jmenuje vládu premiéra Bohuslava Sobotky 29. ledna)
1996 - 33 dnů
- Volby se konaly 31. května a 1. června, dosavadní premiér Václav Klaus (tehdy ODS) byl znovu jmenován do funkce předsedy vlády spolu s celým koaličním kabinetem 4. července.
1998 - 32 dnů
- Volby se konaly 19. a 20. června, tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman byl jmenován premiérem 17. července a celá menšinová vláda sociální demokracie pak 22. července.
2002 - 30 dnů
- Volby se konaly 14. a 15. června, tehdejší předseda ČSSD Vladimír Špidla byl jmenován premiérem 12. července, jeho koaliční vláda pak 15. července.
2006 - 93 dnů
- Volby se konaly 2. a 3. června, tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek byl jmenován premiérem 16. srpna a jeho menšinový kabinet občanských demokratů (jenž nedostal důvěru Sněmovny), pak 4. září 2006.
2010 - 45 dnů
- Volby se konaly 28. a 29. května, tehdejší volební lídr a úřadující předseda ODS Petr Nečas byl jmenován premiérem 28. června, jeho koaliční vláda pak 13. července.
2014 - 95 dnů
- Volby se konaly 25. a 26. října 2013. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl premiérem jmenován 17. ledna, jeho kabinet jmenuje prezident Miloš Zeman 29. ledna.