Zeman jmenuje Pelikána ministrem spravedlnosti 12. března

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenuje Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti ve čtvrtek 12. března před polednem. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Pětatřicetiletý Pelikán, který nyní řídí ministerstvo z postu prvního náměstka, v jeho čele nahradí Helenu Válkovou (ANO), která rezignovala k 1. březnu.

Nominaci Pelikána, kterého na ministra vybralo hnutí ANO, hlavě státu odeslal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na konci února. Zeman se s Pelikánem sešel již předtím a vyjádřil mu podporu. Původně Zeman oznámil, že přijetí rezignace Válkové ještě zváží.

Za prioritní úkoly v resortu Pelikán pokládá nový zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a strategii justice.

Před příchodem na ministerstvo spravedlnosti, kde měl jako náměstek na starosti legislativu a justici, pracoval Pelikán na ministerstvu financí, které řídí šéf ANO Andrej Babiš. Spekulace o tom, že k Válkové přešel proto, aby ji časem nahradil, Pelikán opakovaně popřel. Demisi Válkové komentoval shodně s Babišem tak, že se pro ni rozhodla sama, protože je unavená. Exministryně to později popřela a prohlásila, že rezignovala na přání ANO.

Případ Pelikán