Zeman: Kraje fungují lépe než vláda

Prezident Zeman se setkal s hejtmany

Prezident Zeman se setkal s hejtmany

Prezident Miloš Zeman považuje krajské samosprávy za funkčnější než současná vláda. Regiony jsou podle něj především úspěšnější v čerpání evropských dotací.

Prezident dal dnes před schůzí vlády přednost posezení s hejtmany. Zeman hejtmanům slíbil, že bude v prezidentské funkci kraje navštěvovat mnohem častěji než zahraničí. Premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl prezidentova slova příliš komentovat. Nevidí také nic symbolického v tom, že Zeman dal před možností poprvé ve funkci navštívit vládu přednost setkání s hejtmany.

„Význam, který přikládám krajské samosprávě, mohu nejlépe dokumentovat tím, že setkání s vámi mělo přednost před setkáním s vládou, které uskutečním patrně až příští týden,“ řekl hejtmanům Zeman.

Krajskými lídry jsou převážně členové ČSSD, jejímž byl Zeman dlouholetým předsedou. Ve dvou krajích sociální demokraté uzavřeli koalici se Zemanovou současnou Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ). Mezi politiky pozvanými na dnešní pracovní oběd byl i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který ale na Hrad nedorazil. Podle magistrátu se omluvil z rodinných důvodů.

Kraje podle Zemana čerpají dotace lépe

„Když si vezmu čerpání peněz z Evropské unie, tak vláda, která sebe sama označuje za vládu rozpočtové odpovědnosti, teď díky chybám svých ministrů vrací do Bruselu desítky a desítky miliard korun, které mohly zůstat v ČR a naplnit užitečné projekty,“ prohlásil Zeman. Kraje podle něj vrací zhruba desetkrát méně financí do rozpočtu EU než kabinet.

„Neříkám na to nic, pan prezident si může říkat, co chce,“ reagoval na tato slova po jednání vlády Nečas. Zemanovo vyjádření prý jen může vzít na vědomí. Symboliku či hlubší smysl v tom, že prezident dal před návštěvou jednání kabinetu přednost hejtmanům, předseda vlády nevidí. Stížnosti hejtmanů na špatnou komunikaci s vládou má Nečas za zástupné a laciné. Vláda s nimi podle něj pravidelně jedná podobně jako se zástupci svazu měst a obcí. „Nemáme žádný důvod v tom nepokračovat,“ poznamenal premiér. Poukázal také na intenzivní komunikaci mezi kraji a ministerstvy o odborných otázkách.