Zeman: Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není jen v pojištění

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Nepoměr mezi zaměstnanci a živnostníky není podle prezidenta Miloše Zemana jenom v platbách za zdravotní pojištění. Týká se to například i daně z příjmu a sociálního pojištění. Tyto tři otázky je dobré posuzovat jako komplex, řekl dnes novinářům na závěr svého třídenního pobytu v Libereckém kraji Zeman.

Prezident tím reagoval na nedávnou diskusi o zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky. Například podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí. Na nepoměr upozorňují i odbory. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však návrhy na vyšší odvody pro živnostníky odmítá, analýzu má na koaliční jednání přinést v dubnu.

Vyrovnání plateb za zdravotní pojištění mezi zaměstnanci a živnostníky však nemusí podle Zemana nutně znamenat jen zvýšení sazeb pojistného pro drobné podnikatele. „To vyrovnání může znamenat i to, že každý bude mít rovné podmínky, to znamená na jedné straně zvýšení, na druhé straně snížení,“ vysvětlil.

Zeman: Z daní z příjmů OSVČ má stát stále méně

Zeman dnes kritizoval i výběr daní. „Před pěti lety daně z příjmů OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), tedy vlastně živnostníků, činily 25 miliard korun ročně. Před dvěma lety to byly tři miliardy, před rokem miliarda a půl a nyní se zdá, že to bude méně než jedna miliarda - 0,9 miliardy,“ řekl Zeman. Daňové předpisy se přitom podle něj vůbec nezměnily. „To znamená, že my jsme přišli na takzvané daňové optimalizaci v případě daní z příjmu OSVČ každý rok zhruba o 20 miliard, to je docela slušná částka,“ poznamenal.

Méně ale odvádějí živnostníci i na sociálním pojištění a už na to i doplácejí. „Když máte nerovnováhu v sociálním pojištění, tak ten člověk, živnostník, když jde do důchodu, bere starobní důchod 4000, 5000 nebo 6000 korun, to už jsou reálné případy, to jsem si nevymyslel,“ řekl Zeman a dodal: „To, co je pro živnostníky zdánlivou výhodou, je dlouhodobě nevýhodou, když nastupují do penze.“