Zeman podpořil reformní snahy britského premiéra Camerona v EU

David Cameron, Miloš Zeman

David Cameron, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman plně podporuje reformní snahy britského premiéra Davida Camerona. Předsedovi britské vlády to Zeman řekl na Pražském hradě. Podporuje ho především v otázce subsidiarity, tedy zachování rozhodovacích procesů na národní úrovni. Zároveň ho varoval, že prosazení změn ve fungování Evropské unie bude velmi těžkým bojem s evropskou byrokracií. Šéfovi britských konzervativců v prosazování reformy Zeman popřál úspěch. Cameron mu za to poděkoval.

Cameron zamířil na Pražský hrad ze Strakovy akademie, kde mu premiér Bohuslav Sobotka sdělil, že Česko je připraveno udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat.

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Babiš: Vláda zváží návrhy hlavně kolem volného pohybu osob

Babiš, který se jednání na Pražském hradě také zúčastnil, po schůzce novinářům řekl, že vláda bude muset hlavně zvážit návrh týkající se volného pohybu osob. „Nechtěli bychom, aby to bylo stejné, jako, řekněme, pro nové přistěhovalce. Takže určitě to bude k debatě,“ poznamenal. Politici se prý také bavili o migraci, názoru na Schengen a na fungování EU. „Velká Británie chce určitě zůstat v Evropské unii,“ řekl. Na většinu témat podle Babiše měli prý stejný názor.

Babiš také při jednání otevřel téma zavedení přenesené daňové povinnosti u DPH (reverse charge), kterou Česko prosazuje na úrovni EU. Cameron prý řekl, že to podporuje. „My zase podporujeme iniciativu Velké Británie ohledně corporate tax, to znamená daně z příjmu právnických osob,“ dodal. Na návštěvu Prahy si Cameron vyčlenil dnešní odpoledne. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939-1945 položili věnec.

Schůzka i s Fialou

Na návštěvu Prahy si Cameron vyčlenil dnešní odpoledne. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939-1945 položili věnec.

V podvečer se Cameron na britské ambasádě setkal i se šéfem opoziční ODS Petrem Fialou. „S premiérem Cameronem jsme se shodli na nutnosti změnit dosavadní unijní dogma stále užší integrace. Stále větší centralizace a omezování pravomocí členských států není možné ani udržitelné a Unii ve svém důsledku oslabuje,“ uvedl v tiskovém prohlášení Fiala.