Inaugurace: Zeman kritizoval v projevu média, někteří poslanci reagovali odchodem

Miloš Zeman před inaugurací

Miloš Zeman před inaugurací Zdroj: čtk

Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018)
Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018)
Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018)
Projev Miloše Zemana zřejmě mnohé překvapil
Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018)
47
Fotogalerie

Miloš Zeman složil na Pražském hradě prezidentský slib pro své druhé volební období a ujímá se tak úřadu na dalších pět let. Učinil tak na společné schůzi poslanců a senátorů. V projevu věnoval velkou část kritice novinářů a veřejnoprávních médií. Po těchto slovech ze sálu odešlo několik poslanců v čele s Miroslavou Němcovou (ODS).

Jedním z problémů České republiky je podle staronového prezidenta „pokus manipulovat českou veřejností“. Poté, co složil prezidentský slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), to řekl Miloš Zeman v půlhodinovém inauguračním projevu, který sledovali ve Vladislavském sále na Pražském hradě členové obou komor parlamentu, vlády a několik stovek hostů.

Kritice médií předcházela část projevu o hospodářské kriminalitě, kde prezident mířil především na podnikatele Zdeňka Bakalu a privatizaci OKD. Zeman pokračoval kritikou vybraných médií patřících do Bakalova vydavatelství Economia. „Novinář, který bere peníze získané tímto způsobem, by neměl mít naší úctu a neměli bychom ho brát vážně,“ řekl Zeman v souvislosti s kauzou OKD.

Politiky však rozohnila především kritika České televize, kde se Zeman odkázal na studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Ta uvádí, že zpravodajství naší veřejnoprávní, vyvážené a objektivní České televize bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně TOP 09,“ uvedl.

V tu chvíli se zvedla se svého místa poslankyně ODS Miroslava Němcová a odešla ze sálu. Následovaly jí špičky TOP 09 Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a senátor Václav Chaloupek z klubu Starostů. Odchodu politiků si všimla i zahraniční média.  Economia i Česká televize útoky na média odsoudily. 

"Projev prezidenta mě velmi urazil, téměř naštval. Ne jako politika, ale občana. Pokud prezident Zeman útočí na veřejnoprávní média, nechci u toho být a svou přítomností útoky legitimizovat," řekl České televizi Pospíšil. "Z projevu jsem hluboce zklamán, částečně šokován. Zajímalo by mě, jestli začne prezident jezdit i do zemí západního světa, protože ty ho zatím nezvaly," prohlásil předseda ODS Petr Fiala, který však na rozdíl od Pospíšila v sále zůstal. Jeho kolegyně Miroslava Němcová v rozhovoru pro E15.cz řekla, že tím Zeman popřel svou přísahu. 

„Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší," dodal Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), podle kterého se Zeman po vraždě slovenského novináře mohl vyvarovat útokům na média. Předseda poslanců STAN Jan Farský označil v ČT Zemanův projev za "žlučovitý a pomstychtivý". Doufal, že Zeman dokáže přeskočit svůj stín. 

Prezidentský slib
 „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Překvapen byl i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Já jsem čekal jiný projev. Sám jsem říkal, že se snažím společnost spojovat,“ řekl Babiš. Naopak předseda SPD Tomio Okamura projev chválil. „Obsahově jsem s projevem zcela spokojen, pojmenoval všechny mediální manipulace,“ řekl. 

V sále byli kromě poslanců a senátorů přitomni také členové vlády, velvyslanci nebo zástupci samosprávy. Přišel i exprezident Václav Klaus s manželkou Livií a manželka zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar.

Hrad původně nepozval některé hejtmany nebo rektory, se kterými měl Zeman spor nebo kteří podpořili jeho protikandidáta. Pozvánky jim poslal až na poslední chvíli po kritice od poslanců předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na Pražský hrad naopak dorazil lobbista Tomáš Hrdlička či majitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

Ještě před zahájením akce rozdávala první dáma Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou na hradním nádvoří koláčky čekajícím příznivcům. Mezi nimi byly i desítky protestujících, kteří demonstrovali proti Zemanovi. Po skončení ceremoniálu se obě ženy vydaly s prezidentem do Svatovítské katedrály, kde se poklonily ostatkům svatého Václava. Poté si Zeman s hosty připil ve Španělském sále.

Inauguraci prezidenta Miloše Zemana tradičně doprovodilo 21 výstřelů ze speciálních salvových děl. Proti minulé ceremonii Hrad vypustil několik bodů. Nekonala se vojenská přehlídka, Zeman navíc ani nepokládal květiny u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.