Zeman: Přibývá odhalených podvodů při zadávání veřejných zakázek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Zdroj: Vackova Anna/E15

V Česku přibývá odhalených případů souvisejících s podvody při zadávání veřejných zakázek. Za rok 2009 evidovalo Nejvyšší státní zastupitelství jen jediného stíhaného kvůli veřejným zakázkám, přičemž loni to už bylo 76 stíhaných lidí. Potírání této trestné činnosti je totiž mnohem důslednější, řekl nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Dříve se tyto případy podle něj odehrávaly obvykle tak, že úředník, popřípadě představitel některé z radnic, prozradil podrobnosti svému známému - podnikateli o vyhlášené veřejné zakázce. Ten ji pak právě díky těmto informacím nezákonným způsobem získal. Tento systém „já na bráchu, brácha na mě“ postupně v ČR mizí, doplnil nejvyšší státní zástupce.

„Vše je mnohem sofistikovanější. V těchto kauzách figurují nastrčené nebo uměle vytvořené firmy. Odhalování těchto činů je poměrně obtížné. Zástupci samospráv se ale musí připravit na to, že jejich zakázky mohou být podrobně kontrolovány,“ uvedl Zeman.

Za jeden z účinných léků v boji s podvody při zadávání veřejných zakázek považuje především jejich zveřejňování na úředních deskách a webech měst a obcí. Tuto průhlednost v hospodaření mělo před nedávnými komunálními volbami ve svém volebním programu mnoho politických stran a hnutí.

Nejvyšší žalobce upozornil na to, že stále přetrvává jeden nešvar; někteří představitelé radnic podepisují smlouvy a transakce bez vědomí radních či zastupitelů. Některé firmy tak mohou získat zakázku, která není dostatečně kontrolovaná členy samosprávy. „Na druhé straně jsme měli za minulý rok asi 50 takovýchto případů. S ohledem na to, že máme v ČR asi 60 tisíc zastupitelů, radních a starostů ve zhruba 6500 obcích a městech, to není nijak hrozivé číslo,“ doplnil nejvyšší státní zástupce.