Zeman: Putnova orientace mi nevadí. Nevhodný byl jeho transparent

Martin Putna

Martin Putna Zdroj: E15

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že respektuje sexuální orientaci akademika Martina C. Putny, ale že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil v Praze na pochodu homosexuálů. Zeman odmítl jmenovat Putnu profesorem, aniž uvedl důvod. Vyvolalo to pobouření akademické obce, studentů i politiků. Podle akreditační komise je Zemanovo rozhodnutí vyjádřením nedůvěry vůči akademické obci.

„Samozřejmě, já plně respektuji právo na sexuální orientaci, ale něco jiného je právo na sexuální orientaci a, jak už jsem řekl, něco jiného je pochodovat v Praze s nápisem, cituji: 'katolické buzny zdraví Bátoru',“ řekl dnes Zeman novinářům před zahájením Žofínského fóra.

Putna, který je označován za jednoho z nejvýraznějších českých katolických intelektuálů, se ve svém díle mimo jiné zabývá vztahem homosexuality a náboženství. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.

Právě na festivalu Prague Pride vystoupil v průvodu Putna se svým transparentem. O homosexualitě napsal také oceňovanou knihu Homosexualita v dějinách české kultury.

Dvořáková: Nevím o ničem, proč by Putna neměl být jmenován

Podle předsedkyně akreditační komise Vladimíry Dvořákové je Zemanovo rozhodnutí projevem nedůvěry vůči akademické obci. Napsala to v dopise adresovaném Zemanovi. „Vaše rozhodnutí o možnosti nejmenovat kandidáta (Putnu) představuje faktické vyjádření nesouhlasu se závěry vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze a její Fakulty humanitních studií, v nichž zasedají desítky předních autorit české vědy,“ uvedla Dvořáková. Komise podle ní neví o žádných pochybeních, kvůli kterým by Putna neměl být jmenován.

„Musím kategoricky odmítnout spekulace o tom, že by hlediskem pro jmenování či nejmenování profesorem mohly snad být stanoviska k církevním restitucím, více či méně liberální názory, či dokonce sexuální orientace,“ uvedl už v pátek rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který má jít v nejbližší době kvůli celému sporu za Zemanem.

Ministerstvo školství nechce do sporu mezi univerzitou a Hradem vstupovat, podle mluvčího úřadu Marka Zemana je ale ministr Petr Fiala v kontaktu s oběma stranami.

Studentská iniciativa dnes vyzvala v otevřeném dopise kandidáty na profesuru, aby nepřijímali od prezidenta titul, dokud se nevyřeší spor ohledně Putnova jmenování.

Jmenování profesorů je naplánováno na 11. června. Tento akt je plně v pravomoci prezidenta, činí tak ale na návrh vědeckých rad.