Zeman se před schůzkou se Sobotkou vyjádří k politické situaci

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman v pátek okomentuje politickou situaci. Učiní tak ještě před schůzkou s předpokládaným předsedou nové vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který na Hrad přinese podepsanou koaliční smlouvu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nesdělil, o čem chce hlava státu konkrétně hovořit. Je možné, že řekne své výhrady k některým kandidátům na ministry.

Prezident bude mít tiskovou konferenci v pátek ve 13:00. Předsedu sociální demokracie a pravděpodobného šéfa budoucí vlády přijme o tři hodiny později. Předseda Senátu Milan Štěch po úterním obědě se Zemanem uvedl, že hlava státu má výhrady k více kandidátům na ministry vznikající vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Neznamená to však, že by Zeman některá jména do vlády nejmenoval, uvedl Štěch.

Počet nominantů, ke kterým má prezident výhrady, není podle šéfa horní komory Parlamentu vysoký. Jsou ale ze všech koaličních stran. V úvahách se opakovaně objevují jména kandidátů na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ČSSD), na ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), na ministra obrany Martina Stropnického (ANO) či na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Zemanovy výtky se prý týkají hlavně toho, jestli jsou navržení dostatečnými profesionály v oborech, kterým chtějí šéfovat.

„Ta polemika je na místě, ale nakonec rozhodují tři strany, které chtějí vytvořit vládní koalici, a premiér,“ uvedl Štěch. Hlavní diskutovanou osobou nebyl ale ani Dienstbier, ani kandidát na ministra zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, dodal.

Dá se očekávat, že Sobotka se Zemanem po páteční schůzce oznámí i termín dalších kroků vedoucích k ustanovení nové vlády. Prezident by mohl oznámit, kdy Sobotku jmenuje premiérem.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

David Klimeš: Slibovali odborníky. Kde je máme?