Zeman stupňuje napětí, nehodlá přijmout ultimátum ohledně ministra kultury

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Za 30 let v politice jsem nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy jsem je pokládal za drzost, tak komentoval prezident Miloš Zeman termín 30. června, dokdy má podle ČSSD vyřešit situaci na ministerstvu kultury. Zeman dosud nepřijal demisi současného ministra Antonína Staňka (ČSSD). Prezident se kvůli tomu ve čtvrtek vpodvečer sejde s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. ČSSD chce Staňka vystřídat místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou.

Prezident Miloš Zeman dnes odmítl ultimáta ohledně výměny ministra kultury. Zeman dosud nepřijal demisi ministra Antonína Staňka, a ČSSD, za niž je Staněk ve vládě, trvá na tom, že situaci je třeba vyřešit do neděle, jinak bude předsednictvo ČSSD jednat o dalším postupu. Kvůli výměně ministra se dnes se Zemanem sejde šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček. Zeman prohlásil, že za 30 let v politice nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy je pokládal za drzost.

"Pan Hamáček o toto setkání požádal," komentoval dotazy novinářů na dnešní večerní setkání s Hamáčkem právě kvůli ministerské výměně. "Já jsem mu navrhl setkání asi tak v polovině července, až si trochu odpočinu. S panem Staňkem, kde bych se pokusil o roli mírotvůrce, to znamená, že bych oba dva usmířil," doplnil.

ČSSD chce jako Staňkova nástupce starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu, ale Zeman neřekl, zda tomu vyhoví. Se Šmardou se prezident sešel v úterý, ani jeden z nich zatím schůzku nekomentoval. Dnes Zeman oznámil, že Šmardovi řekl, že má dvě volby: "Buď se stát ministrem kultury a tedy pomoci sám sobě. Anebo, jak bylo původně určeno vedením sociální demokracie, stát se hlavním volebním manažerem sociální demokracie pro krajské volby a v tomto případě pomoci sociální demokracie. Každý sociální demokrat musí volit mezi pomocí sobě a pomocí své straně," poznamenal Zeman.

ČSSD na svůj facebook umístila odpoledne video, v němž Šmarda říká, že jedině předseda sociální demokracie může rozhodnout, kdo za ČSSD bude členem vlády, a že premiér Andrej Babiš (ANO) má zajistit dodržování koaliční smlouvy včetně personálií.

Sociální demokraté po pátečním jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě s Babišovým ANO mimo jiné výměnou na ministerstvu. ČSSD zvažuje, že při dalším otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Zdůrazňuje ale, že prvořadé je Hamáčkovo jednání se Zemanem.

Staněk rezignoval v půlce dubna po protestech, jež v kulturní obci vyvolalo jeho odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení.

Zeman i dnes argumentoval tím, že že ústava nestanoví lhůtu, v níž má prezident reagovat na návrh výměny ministrů. Za rozumné ohraničení takové lhůty považuje právě vyšetření dvou trestních oznámení, která Staněk podal. "Tato lhůta dosud běží a já jsem se dosud nevyjádřil," prohlásil prezident na závěr návštěvy Vysočiny. Ústavní právníci ale uvádějí, že podle výkladu ústavu je v takových případech třeba konat bez zbytečného odkladu.